Λουκασένσκο: Ο Πριγκόζιν βρίσκεται στη Ρωσία – Δεν θα τον «εξοντώσει» ο Πούτιν

Λουκασένσκο: Ο Πριγκόζιν βρίσκεται στη Ρωσία – Δεν θα τον «εξοντώσει» ο Πούτιν

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας μεσολάβησε για τη συμφωνία ανάμεσα στον Πριγκόζιν και το Κρεμλίνο ώστε να σταματήσει η ανταρσία της Wagner

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο επικεφαλής της μισθοφορικής εταιρείας Wagner, Γιεβγκένι Πριγκόζιν, δεν βρίσκεται στη Λευκορωσία, όπως θεωρούνταν εδώ και μέρες, αλλά στη Ρωσία, σύμφωνα με τον Αλέξαντερ Λουκασένκο.

O Λευκορώσος πρόεδρος δήλωσε την Πέμπτη σε δημοσιογράφους πως ο επικεφαλής της Wagner βρίσκεται στην Αγία Πετρούπολη και ότι οι μισθοφόροι μαχητές εξακολουθούσαν να βρίσκονται στα στρατόπεδά τους. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν προτίθεται να «εξοντώσει» τον άλλοτε στενό του συνεργάτη. 

Ενα ιδιωτικό τζετ, το οποίο φέρεται να ανήκει στον Πριγκόζιν, αναχώρησε από την Αγία Πετρούπολη για τη Μόσχα την Τετάρτη και κατευθυνόταν προς τη νότια Ρωσία την Πέμπτη, σύμφωνα με τα στοιχεία παρακολούθησης της πτήσης, αλλά δεν ήταν σαφές αν ο επικεφαλής των μισθοφόρων επέβαινε σε αυτό.

Υπενθυμίζεται ότι ο Λευκορώσος πρόεδρος μεσολάβησε για να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στον Πριγκόζιν, που είχε κινήσει ανταρσία, και στο Κρεμλίνο, υπό τον όρο ο πρώτος να φύγει για τη Λευκορωσία.

Η επίσημη ρωσική ηγεσία, υπό τον Βλαντιμίρ Πούτιν, παρουσιάστηκε, στον απόηχο της ανταρσίας, να δίνει στους μαχητές της Wagner τρεις επιλογές: είτε να ενσωματωθούν στις τακτικές ρωσικές ένοπλες δυνάμεις συνάπτοντας συμβάσεις με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, είτε να επιστρέψουν σπίτια τους, είτε να ακολουθήσουν τον Πριγκόζιν στη Λευκορωσία.

Οι ρωσικές αρχές διαβεβαίωσαν πως η ομάδα Wagner δεν θα διωχθεί ποινικά. Οι υποθέσεις και οι φάκελοι εναντίον της φέρονται να έχουν κλείσει.

Κατά την εξέγερση της Wagner, οι μισθοφόροι έφτασαν στη ρωσική πόλη Ροστόφ και κατέλαβαν το τοπικό στρατιωτικό αρχηγείο, συνεχίζοντας την «πορεία δικαιοσύνης», όπως την αποκαλούσε ο Πριγκόζιν, προς τη Μόσχα. 

Ο άλλοτε γνωστός ως «σεφ του Πούτιν», Πριγκόζιν, ισχυρίστηκε ότι τα στρατεύματά του είχαν πλησιάσει σε απόσταση 200 χιλιομέτρων (124 μιλίων) τη Μόσχα, όταν τους διέταξε να σταματήσουν την προέλαση, στο πλαίσιο της συμφωνίας με τον Λουκασένκο.

Η αποτυχημένη εξέγερση ήταν η μεγαλύτερη απειλή για τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, στις δύο και πλέον δεκαετίες που βρίσκεται στην εξουσία και εξέθεσε την αδυναμία του Κρεμλίνου.

Απευθυνόμενος προς τη Δύση, ο Λουκασένκο τόνισε πως δεν σχεδιάζεται επίθεση με πυρηνικά όπλα, αλλά πρόσθεσε ότι θα υπάρξει «άμεση απάντηση» σε οποιαδήποτε ένδειξη επιθετικότητας.

«Δεν θα επιτεθούμε σε κανέναν με πυρηνικά όπλα. Από τη στιγμή που δεν μας αγγίζετε, ξεχάστε τα πυρηνικά όπλα. Αν, όμως, προβείτε σε επιθετική συμπεριφορά, η απάντηση θα είναι άμεση. Οι στόχοι έχουν καθοριστεί», φέρεται να δήλωσε ο Λουκασένκο.

Με πληροφορίες από Associated Press, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή