Η Ρωσία διέταξε την απέλαση εννέα Φινλανδών διπλωματών

Η Ρωσία διέταξε την απέλαση εννέα Φινλανδών διπλωματών

Τον Απρίλιο, η χώρα της Σκανδιναβικής Χερσονήσου έγινε και επίσημα το 31ο μέλος του ΝΑΤΟ

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε την Πέμπτη ότι απελαύνει εννέα διπλωμάτες από τη Φινλανδία ως αντίποινα για την απέλαση εννέα δικών της αξιωματούχων τον περασμένο μήνα. 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας, Πέκα Χααβίστο, δήλωσε τον Μάιο ότι η Ρωσία «πάγωσε» τους τραπεζικούς λογαριασμούς της πρεσβείας της στη Μόσχα και του προξενείου της στην Αγία Πετρούπολη στα τέλη Απριλίου.

Η κίνηση αυτή συνέπεσε με την κατάσχεση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων της φινλανδικής εταιρείας ενεργείας Fortum από το Κρεμλίνο. 

Τον Φεβρουάριο, η Φινλανδία ξεκίνησε επίσης την κατασκευή ενός φράχτη 200 χιλιομέτρων στα ρωσικά σύνορα, καθώς το Ελσίνκι φοβάται ότι η Μόσχα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις μεταναστευτικές ροές μέσω των συνόρων για να ασκήσει πολιτική πίεση.

Ουκ ολίγες ευρωπαϊκές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν απελάσει φερόμενους ως Ρώσους κατασκόπους από τότε που η Μόσχα εξαπέλυσε την πλήρους κλίμακας εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο 2022.

Περίπου 400 αξιωματικοί των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών που δρουν υπό διπλωματική κάλυψη -σχεδόν το μισό του συνολικού αριθμού που δραστηριοποιείται στην Ευρώπη- έχουν απελαθεί, σύμφωνα με αξιωματούχους των δυτικών μυστικών υπηρεσιών που έχουν μιλήσει στο POLITICO.

Τον Μάρτιο, η Πολωνία δήλωσε ότι διέλυσε ένα ολόκληρο ρωσικό δίκτυο κατασκοπείας, συλλαμβάνοντας αρκετούς ξένους υπηκόους.

Με πληροφορίες από Politico, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή