Πράξη η διάσωση του Αμαζονίου

Πράξη η διάσωση του Αμαζονίου

Μειώθηκε 33,6% η υλοτομία το α΄ εξάμηνο της νέας κυβέρνησης στη Βραζιλία

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ. Κατά 33,6% μειώθηκε η υλοτομία στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου 2023 σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την Πέμπτη.

Η καταπολέμηση της αποψίλωσης του τροπικού δάσους βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής του προέδρου Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος ορκίσθηκε πρόεδρος της Βραζιλίας την 1η Ιανουαρίου.

Δορυφορικές εικόνες του Εθνικού Ινστιτούτου Διαστημικών Ερευνών της Βραζιλίας (INPE) έδειξαν ότι στο πρώτο εξάμηνο του έτους αποψιλώθηκαν 2.649 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους, έναντι 3.988 μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου 2022. Την εποχή εκείνη, ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρο, στόχος οξύτατων επικρίσεων για τη διαχείριση του δάσους του Αμαζονίου από την κυβέρνησή του, βρισκόταν ακόμη στην εξουσία.

Προτεραιότητα

«Πετύχαμε συνεχή καθοδική τάση στην καταστροφή του Αμαζονίου», είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη η υπουργός Περιβάλλοντος της Βραζιλίας, Μαρίνα Σίλβα. Σύμφωνα με την υπουργό, η πρόοδος αυτή αποτελεί καρπό «της απόφασης του προέδρου Λούλα να αναδείξει την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής σε απόλυτη πολιτική προτεραιότητα της κυβέρνησής μας». Στοιχεία για τον μήνα Ιούνιο δείχνουν ότι η αποψίλωση του δάσους υποχώρησε κατά 41% σε σχέση με το 2022.

Μετά την επανεγκατάστασή του στο προεδρικό μέγαρο της Μπραζίλια, ο πρόεδρος Λούλα είχε δεσμευθεί να αντιστρέψει την περιβαλλοντική πολιτική του προκατόχου του και να δώσει τέλος στην παράνομη υλοτομία μέχρι το 2030. Κατά τη διάρκεια της θητείας του Μπολσονάρο μεταξύ 2019 και 2022, η αποψίλωση του αρχέγονου τροπικού δάσους είχε εκτιναχθεί κατά 75% σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία.

Πράξη η διάσωση του Αμαζονίου-1

Επόμενες δράσεις

Ο Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα κατά την προεδρική θητεία του ανέστειλε τις περιβαλλοντικά καταστροφικές πρωτοβουλίες του προκατόχου του, Ζαΐρ Μπολσονάρο.

Τον Ιούνιο, ο Λούλα παρουσίασε το σχέδιο δράσης του για την προστασία του τροπικού δάσους, διατάζοντας την άμεση δήμευση του ήμισυ των εκτάσεων που υλοτομούνται παράνομα εντός εθνικών δρυμών. Επιπλέον, το σχέδιο της προεδρίας προβλέπει τον χαρακτηρισμό άλλων 30 εκατομμυρίων στρεμμάτων ως προστατευόμενων περιοχών μέχρι το 2027, καθώς και τη στελέχωση των δασικών υπηρεσιών με χιλιάδες νέους υπαλλήλους.

Σε μία προσπάθεια να εγγυηθεί την επιτάχυνση των σχεδίων αυτών, η προεδρία απορρόφησε τις αρμοδιότητες της διαχείρισης των υδάτινων πόρων και των δημόσιων γαιών από το καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος. Ο Λούλα έχει εγκαινιάσει διεθνή εκστρατεία, προσπαθώντας να πείσει τα πλούσια κράτη να χρηματοδοτήσουν τη διάσωση του Αμαζονίου. Νορβηγία και Γερμανία έχουν ήδη συνεισφέρει σημαντικά κεφάλαια σε ειδικό ταμείο για τον Αμαζόνιο.

Το περιβάλλον έχει βρεθεί επίσης στο επίκεντρο των συνομιλιών μεταξύ των κρατών-μελών του Mercosur (Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη, Παραγουάη και Βενεζουέλα) και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με τις Βρυξέλλες να καλούν τις χώρες της Λατινικής Αμερικής να εμφανισθούν πιο αυστηρές απέναντι στα περιβαλλοντικά εγκλήματα.

Διοξείδιο του άνθρακα

Σε μελέτη από το 2022, επιστημονική ομάδα είχε παρουσιάσει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο βραζιλιάνικος Αμαζόνιος έχει πάψει να αποτελεί «ταμιευτήρα διοξειδίου του άνθρακα» και απελευθερώνει περισσότερο από το αέριο αυτό από ό,τι απορροφά.

Μεταξύ 2010 και 2019, η έκκληση διοξειδίου από τον Αμαζόνιο υπήρξε κατά 18% υψηλότερη από την απορρόφηση. Η μελέτη του 2022 ήταν η πρώτη που έδειχνε ότι ο Αμαζόνιος εκλύει περισσότερο διοξείδιο. Ευτυχώς, οι υπόλοιπες χώρες της λεκάνης του Αμαζονίου συμβάλλουν έτσι ώστε το τροπικό δάσος να λειτουργεί όπως πρέπει.

Νέα μέτρα του προέδρου για το δάσος

Την εξασθένηση των δημόσιων υπηρεσιών που διαχειρίζονται περιβαλλοντικά ζητήματα επεδίωξε και πέτυχε εν μέρει ο πρώην πρόεδρος Μπολσονάρο, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα κτηνοτρόφων και μεγάλων αγροτικών επιχειρήσεων, που ορέγονταν την άθικτη γη του τροπικού δάσους. Ο πρώην πρόεδρος εγκατέλειψε την υπηρεσία Ibama, αρμόδια για τη φύλαξη προστατευόμενων εκτάσεων, στην τύχη της, αποφεύγοντας να αντικαταστήσει συνταξιοδοτούμενα στελέχη και νομοθετώντας με στόχο την ελάφρυνση των ποινών για παραβιάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Μόλις
150 φύλακες της Ibama ήταν αρμόδιοι για περιβαλλοντική αστυνόμευση έκτασης μεγαλύτερης από αυτή της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Εν αναμονή της εκπαίδευσης νέων φυλάκων, που θα ολοκληρωθεί σύντομα, η κυβέρνηση Λούλα ενίσχυσε την υπηρεσία με τεχνολογικό εξοπλισμό και η Ibama διαθέτει πλέον στόλο drones και πρόσβαση σε δορυφορικές εικόνες. Το προσωπικό της Ibama απέκτησε –χάρη σε νέο νόμο– τη δυνατότητα να δεσμεύσει το σύνολο κοπαδιών που βόσκουν σε προστατευόμενες περιοχές, μέχρις ότου ο ιδιοκτήτης πληρώσει το πρόστιμο που του αναλογεί.

Πηγή: REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή