Τι είναι τα πυρομαχικά διασποράς που λέγεται ότι θα στείλουν οι ΗΠΑ στο Κίεβο

Τι είναι τα πυρομαχικά διασποράς που λέγεται ότι θα στείλουν οι ΗΠΑ στο Κίεβο

Έχουν απαγορευτεί από περισσότερες από 100 χώρες, αλλά συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται από τη Ρωσία. Γιατί όμως να στείλουν οι Αμερικανοί τέτοιου τύπου όπλα στην Ουκρανία; Και γιατί τώρα, έπειτα από 17 μήνες πολέμου;

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόλις λίγα 24ωρα προτού έρθει στην Ευρώπη για να πάρει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που διεξάγεται την επόμενη εβδομάδα στο Βίλνιους της Λιθουανίας, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έδωσε το πράσινο φως, όπως προκύπτει μέσα από σειρά αμερικανικών δημοσιευμάτων (New York Times, Washington Post, Gzero κ.ά.), για την αποστολή πυρομαχικών διασποράς (cluster munitions) από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρουσιάζονται έτοιμες, με άλλα λόγια, να στείλουν στην Ουκρανία όπλα η παραγωγή, χρήση και μεταφορά των οποίων όμως απαγορεύεται βάσει μιας Συνθήκης του 2008 (Convention on Cluster Munitions – CCM) την οποία έχουν υπογράψει περισσότερες από 100 χώρες.

Σημειώνεται ότι: οι ΗΠΑ, η Ουκρανία και η Ρωσία δεν είναι συμβαλλόμενα μέρη σε αυτήν τη Συνθήκη (του Δουβλίνου, του 2008), ενώ υπάρχουν και άλλες επτά χώρες μέλη του ΝΑΤΟ – πέρα από τις ΗΠΑ – που επίσης δεν έχουν επικυρώσει την εν λόγω Συνθήκη.  

Αυτή η κίνηση από την πλευρά της διοίκησης Μπάιντεν, εάν όντως γίνει πράξη, θα παρακάμπτει νόμο των ΗΠΑ ο οποίος απαγορεύει την παραγωγή, χρήση ή μεταφορά πυρομαχικών διασποράς με ποσοστό αποτυχίας άνω του 1%, σημειώνει από την πλευρά της η Washington Post.

Τα όπλα διασποράς εκρήγνυνται στον αέρα πάνω από έναν στόχο, απελευθερώνοντας δεκάδες ή ακόμη και εκατοντάδες μικρότερα υποπυρομαχικά – βομβίδια (submunitions), συνεχίζει στο άρθρο της η Washignton Post.

Οι επικριτές της αμερικανικής κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι η κίνηση αυτή θα μπορούσε να δημιουργήσει ρήγματα στις τάξεις του ΝΑΤΟ και διαφωνίες μεταξύ των συμμάχων.

Γιατί όμως να στείλουν οι Αμερικανοί τέτοιου τύπου όπλα στην Ουκρανία; Και γιατί τώρα, έπειτα από 17 μήνες πολέμου;

Τέτοιου τύπου πυρομαχικά, ικανά να «διασπείρουν» μικρές βόμβες γύρω από στόχους έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί στα πεδία της Ουκρανίας από τις ρωσικές αλλά και από τις ουκρανικές δυνάμεις. Όπως αναφέρει ο ιστοχώρος Gzero, πρόκειται για πυρομαχικά που αποδείχθηκαν ιδιαίτερα αποτελεσματικά επί του πεδίου, ειδικά κατά στρατιωτών στα χαρακώματα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζητά εδώ και καιρό να του δοθούν ως ενίσχυση τέτοιου τύπου όπλα τα οποία χρησιμοποιούνται άλλωστε και από τη ρωσική πλευρά, με τις ουκρανικές ανάγκες ωστόσο να ενισχύονται στην παρούσα φάση λόγω ενός συνδυασμού παραγόντων: καθώς το Κίεβο συνεχίζει την αντεπίθεσή του με στόχο την ανάκτηση εδαφών ενώ όμως σταδιακά εξαντλούνται τα συμβατικά πυρομαχικά που έχουν στη διάθεσή τους οι ουκρανικές δυνάμεις.

Ο ΟΗΕ και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καλούν όλες τις εμπλεκόμενες στην ουκρανική σύρραξη πλευρές να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τέτοια όπλα, υπογραμμίζοντας ότι αυτά συνεχίζουν να εγκυμονούν κινδύνους ακόμη και μετά το πέρας των συγκρούσεων, καθώς ξεμένουν πίσω στα πεδία και εκρήγνυνται μεταγενέστερα, ενίοτε στα χέρια ανυποψίαστων αμάχων.

Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν πάντως, από την πλευρά τους, ότι θα συνεργαστούν με το Κίεβο για την παρακολούθηση αυτών των αποστολών οπλισμού και για τον καθαρισμό των πυρομαχικών που δεν έχουν εκραγεί.

Με πληροφορίες από Washington Post, Gzero

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT