Ολλανδία: Παραιτείται η κυβέρνηση Ρούτε λόγω μεταναστευτικού

Ολλανδία: Παραιτείται η κυβέρνηση Ρούτε λόγω μεταναστευτικού

Η τέταρτη κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον Ρούτε κατέρρευσε καθώς δεν ήταν σε θέση να συμφωνήσει για τον περιορισμό του αριθμού των αιτούντων άσυλο στην χώρα

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε θα υποβάλει την παραίτηση του υπουργικού του συμβουλίου, καθώς δεν κατάφερε να συμφωνήσει σε μέτρα για τον περιορισμό της μετανάστευσης, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων ANP.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει συνέντευξη Τύπου και συγκαλεί έκτακτο υπουργικό συμβούλιο.

Το ANP επικαλείται πηγές που ανέφεραν ότι η τέταρτη κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον Ρούτε κατέρρευσε καθώς δεν ήταν σε θέση να συμφωνήσει πώς να περιορίσει τον αριθμό των αιτούντων άσυλο στην Ολλανδία, έπειτα από τρεις ημέρες εντατικών διαπραγματεύσεων.

Αιτήματα για σχόλιο από το γραφείο του Ρούτε έμειναν αναπάντητα σήμερα το βράδυ.

Μια πρόταση του συντηρητικού κόμματος VVD του Ρούτε για να περιοριστεί η ροή των αιτούντων άσυλο στην Ολλανδία διέλυσε τον τετρακομματικό κυβερνητικό συνασπισμό του, καθώς τα δύο μικρότερα κόμματα αρνήθηκαν να υποστηρίξουν τις προτάσεις του.

Οι εντάσεις κορυφώθηκαν αυτή την εβδομάδα, όταν ο Ρούτε ζήτησε να υποστηριχθεί η πρόταση να περιοριστεί η είσοδος για τα παιδιά των προσφύγων πολέμου που βρίσκονται ήδη στην Ολλανδία και να αναγκαστούν οι οικογένειες να περιμένουν τουλάχιστον δύο χρόνια πριν μπορέσουν να ενωθούν.

Οι αιτήσεις για παροχή ασύλου στην Ολλανδία αυξήθηκαν για τρίτη χρονιά πέρυσι και ξεπέρασαν τις 46.000. Φέτος αναμένεται να είναι περισσότερες από 70.000, πολύ πάνω από το προηγούμενο ρεκόρ του 2015.

Το γεγονός αυτό εκτιμάται ότι θα αυξήσει την πίεση στις εγκαταστάσεις προσωρινής διαμονής των αιτούντων άσυλο, όπου πέρυσι επί μήνες εκατοντάδες πρόσφυγες αναγκάζονταν να κοιμούνται σε εξωτερικούς χώρους, με περιορισμένη ή καθόλου πρόσβαση σε πόσιμο νερό, εγκαταστάσεις υγιεινής ή υπηρεσίες υγείας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή