Ολλανδία: Συνάντηση Ρούτε με τον βασιλιά για τη συγκρότηση υπηρεσιακής κυβέρνησης

Ολλανδία: Συνάντηση Ρούτε με τον βασιλιά για τη συγκρότηση υπηρεσιακής κυβέρνησης

Το επόμενο βήμα θα είναι η διάλυση της Βουλής, ενώ οι εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν τον Νοέμβριο

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε συναντήθηκε σήμερα με τον βασιλιά Βίλεμ Αλεξάντερ με αντικείμενο συζήτησης τη συγκρότηση υπηρεσιακής κυβέρνησης, μια μέρα μετά την κατάρρευση της κεντροδεξιάς κυβέρνησης, που προήλθε από ρήξη των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού για τις μεταναστευτικές πολιτικές.

Αποχωρώντας από το παλάτι, ο Ρούτε αρνήθηκε να μιλήσει για το περιεχόμενο της συνομιλίας με τον βασιλιά, που κράτησε μιάμιση ώρα. «Πρόκειται για εμπιστευτικές συναντήσεις», είπε σε δημοσιογράφους.

Το επόμενο σημαντικό βήμα θα είναι η διάλυση της Βουλής, αλλά πρώτα θα υπάρξει συζήτηση για την παραίτηση της κυβέρνησης στην ολλανδική Κάτω Βουλή που έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα.

Μετά τη διάλυση του κοινοβουλίου, θα διεξαχθούν εκλογές, που αναμένονται τον Νοέμβριο.

Ο Ρούτε, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2010, είναι ο μακροβιότερος πρωθυπουργός της Ολλανδίας. Χθες σε συνέντευξη Τύπου τόνισε ότι θα ήθελε να είναι υποψήφιος για μια πέμπτη θητεία, αλλά θα διαβουλευθεί με το κόμμα του πριν λάβει την τελική απόφαση.

Η κρίση στην ολλανδική πολιτική σκηνή ήρθε αφότου το συντηρητικό κόμμα VVD του Ρούτε επιδίωξε να περιορίσει τη ροή των αιτούντων άσυλο στην Ολλανδία.

Ως αρχηγός κράτους, ο βασιλιάς αναμένεται να ζητήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό του Ρούτε να παραμείνει ως υπηρεσιακή κυβέρνηση έως ότου σχηματιστεί νέα κυβέρνηση μετά τις εκλογές, μια διαδικασία που στο κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο της Ολλανδίας ενδέχεται να διαρκέσει μήνες.

Πριν συναντηθεί με τον βασιλιά, ο Ρούτε έγραψε στο Twitter ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι για να του διασαφηνίσει ότι η υπηρεσιακή ιδιότητα της κυβέρνησής του δεν θα επηρεάσει την ολλανδική υποστήριξη προς την Ουκρανία.

Ρήγματα από το Μεταναστευτικό

Από τη μεταναστευτική κρίση του 2015-2016, το ζήτημα της μετανάστευσης έχει προκαλέσει τεκτονικά ρήγματα στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή.

Η υποστήριξη προς το γερμανικό ακροδεξιό AfD έχει αυξηθεί τους τελευταίους έξι μήνες. Στην Ισπανία, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ακροδεξιό Vox ενδέχεται να μπει σε κυβερνητικό συνασπισμό μετά τις εκλογές αυτού του μήνα.

Στην Ολλανδία, η μετανάστευση επισκιάζεται εν μέρει από τις διαδηλώσεις αγροτών κατά κυβερνητικών σχεδίων για τον περιορισμό εκπομπών αζώτου.

Το κόμμα διαμαρτυρίας των αγροτών BBB έγινε το μεγαλύτερο κόμμα στις επαρχιακές εκλογές του Μαρτίου.

Στην τελευταία δημοσκόπηση της Ipsos, που διεξήχθη μια εβδομάδα πριν από την κατάρρευση της κυβέρνησης, το VVD του Ρούτε προβλεπόταν να παραμείνει το μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο των 150 εδρών με 28 έδρες. Αλλά το BBB εμφανίζεται να καταγράφει μεγάλη άνοδο, με την πρόβλεψη να είναι ότι αποσπά 23 έδρες από 1, καθιστώντας το τη δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη.

Το BBB υποστηρίζει επίσης μια πιο αυστηρή μεταναστευτική πολιτική και έχει προτείνει πιθανό ετήσιο ανώτατο όριο 15.000 αιτούντων άσυλο.

Η Ολλανδία έχει ήδη μια από τις πιο σκληρές μεταναστευτικές πολιτικές της Ευρώπης. Ωστόσο, οι αιτήσεις ασύλου αυξήθηκαν κατά ένα τρίτο πέρυσι σε πάνω από 46.000 και η κυβέρνηση έχει προβλέψει ότι θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τις 70.000 φέτος – αριθμός πάνω από το προηγούμενο υψηλό του 2015.

ΑΠΕ / ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT