Οι Ελληνες δεν εμπιστεύονται τον Πούτιν, αλλά λένε «ναι» στις μπίζνες με Ρωσία 

Οι Ελληνες δεν εμπιστεύονται τον Πούτιν, αλλά λένε «ναι» στις μπίζνες με Ρωσία 

Μακρόν και Μπάιντεν είναι οι πιο δημοφιλείς ξένοι ηγέτες, ενώ μόλις 28 στους 100 «ψηφίζουν» Ζελένσκι

5' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πώς βλέπει ο έξω κόσμος τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τη Ρωσία, με φόντο πια τον πόλεμο στην Ουκρανία; Τι άποψη έχει για τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αλλά και για το ΝΑΤΟ;

Το αμερικανικό κέντρο ερευνών Pew Research Center έθεσε μια σειρά από ερωτήματα σχετικά με τον Πούτιν, τη Ρωσία, τον Ζελένσκι και το ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο έρευνας που πραγματοποίησε σε δείγμα συνολικά 30.861 ατόμων το διάστημα μεταξύ 20 Φεβρουαρίου και 22 Μαΐου σε συνολικά 24 χώρες, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης.

Με βάση τα συγκεντρωτικά στοιχεία και για τις 24 χώρες, το 82% των ερωτηθέντων δεν έχει θετική εικόνα για τον Πούτιν, ενώ αναλόγως υψηλό είναι και το ποσοστό όσων δηλώνουν πως δεν έχουν εμπιστοσύνη ότι ο Πούτιν θα πράξει το σωστό στο μέτωπο των διεθνών σχέσεων.

Μεγάλες απώλειες 

Η δυσπιστία απέναντι στον Πούτιν παρουσιάζεται μάλιστα να είναι πιο έντονη, αγγίζοντας ή ακόμη και ξεπερνώντας το 90%, σε χώρες όπως είναι η Πολωνία, η Σουηδία, η Ισπανία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Αυστραλία, η Ολλανδία, η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Συγκριτικά, στην Ελλάδα αγγίζουν πια το 70% όσοι δηλώνουν ότι δεν έχουν εμπιστοσύνη στον Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ υπάρχει από την άλλη πλευρά και ένα 29% που διαμηνύει ότι συνεχίζει να τον εμπιστεύεται, όχι απαραιτήτως πλήρως αλλά τουλάχιστον σε έναν βαθμό. Συγκριτικά, στην Ουγγαρία τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 79% (κατά του Πούτιν) και 19% (υπέρ του Ρώσου προέδρου), όπερ σημαίνει ότι η Ελλάδα ξεχωρίζει ως περισσότερο φιλική προς τον Πούτιν από την Ουγγαρία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι χώρες οι πολίτες των οποίων βλέπουν περισσότερο θετικά τον Πούτιν είναι η Ινδία (όπου το 59% δηλώνει ότι του έχει εμπιστοσύνη), η Ινδονησία (43%) και η Κένυα (46%).  

Η εισβολή στην Ουκρανία ως καμπή 

Σημειώνεται ότι τα ποσοστά της δημοτικότητας του Πούτιν και της Ρωσίας υποχώρησαν σημαντικά σε πολλές χώρες έπειτα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, σε τέτοιον βαθμό μάλιστα ώστε σε κάποιες περιπτώσεις να κινούνται πια σε ιστορικό χαμηλό όπως για παράδειγμα στη Γερμανία όπου μόλις το 8% των ερωτηθέντων παρουσιάζεται να έχει πια εμπιστοσύνη στον Ρώσο πρόεδρο.

Ενδεικτική είναι και η πτωτική πορεία που έχουν ακολουθήσει τα εν λόγω ποσοστά στην Ελλάδα, όπου το 55% των ερωτηθέντων δήλωνε το 2021 ότι έχει εμπιστοσύνη στον Βλαντιμίρ Πούτιν, με το συγκεκριμένο ποσοστό όμως να έχει υποχωρήσει σημαντικά έκτοτε: στο 27% το 2022 και στο 29% το 2023.  

Στο ίδιο πλαίσιο, αξίζει ωστόσο να σημειωθεί και κάτι άλλο: ότι οι Έλληνες βλέπουν περισσότερο θετικά τη Ρωσία παρά τον Πούτιν. Πιο συγκεκριμένα, το 66% των Ελλήνων παρουσιάζεται να έχει αρνητική άποψη πια για τη Ρωσία (ενώ το 70% έχει αρνητική άποψη για τον Πούτιν) και το 32% θετική (ενώ το 29% έχει θετική άποψη για τον Πούτιν). Συγκριτικά, τα αντίστοιχα ποσοστά για τους Ούγγρους και την εικόνα που εκείνοι έχουν για τη Ρωσία είναι 73% (κατά) και 23% (υπέρ), γεγονός το οποίο όμως καθιστά την Ελλάδα περισσότερο φιλορωσική από την Ουγγαρία.

 

Το χάσμα Ινδίας – Πολωνίας 

Και σε αυτό το μέτωπο ωστόσο, η Ινδία ξεχωρίζει ως η περισσότερο φιλορωσική χώρα μεταξύ των 24, καθώς το 57% των Ινδών παρουσιάζεται να έχει θετική εικόνα για τη Ρωσία.

Στον αντίποδα, το 98% των Πολωνών και το 96% των Σουηδών παρουσιάζονται να έχουν αρνητική άποψη για τη χώρα του Πούτιν. Όσο για τους Έλληνες, η πλειοψηφία εκείνων (ποσοστά που ξεπερνούσαν ακόμη και το 60%) άλλοτε έβλεπε τη Ρωσία θετικά αλλά όχι πια καθώς τα δεδομένα έχουν ανατραπεί από το 2022 και έπειτα.

Όταν καλούνται, πάντως, να επιλέξουν τι θέλουν να κάνει η χώρα τους απέναντι στη Ρωσία: να της επιβάλει σκληρές κυρώσεις λόγω του πολεμου στην Ουκρανία ή να προτιμήσει να συνεχίσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και ρωσικού φυσικού αερίου, οι Έλληνες (σε ποσοστό 60%), οι Ούγγροι (σε ποσοστό 76%) και οι Ινδοί (σε ποσοστό 71%) δηλώνουν ότι θα προτιμούσαν η χώρα τους να συνεχίσει να κάνει μπίζνες με τη ρωσική πλευρά.   

Με βάση τα συγκεντρωτικά στοιχεία και για τις 24 χώρες, όσοι παρουσιάζονται να έχουν εμπιστοσύνη στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αγγίζουν κατά μέσο όρο το 51% ενώ στον αντίποδα το 39% δηλώνει ότι δεν του έχει εμπιστοσύνη.  

Οι Ελληνες δεν εμπιστεύονται τον Πούτιν, αλλά λένε «ναι» στις μπίζνες με Ρωσία -1
(AP Photo/Susan Walsh, File)

Ωστόσο, ο Ζελένσκι δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής σε χώρες όπως είναι η Ουγγαρία, η Ελλάδα και η Ιταλία. Μόλις το 11% των Ούγγρων, το 28% των Ελλήνων και το 38% των Ιταλών παρουσιάζονται να έχουν εμπιστοσύνη στον Ουκρανό πρόεδρο. Συγκριτικά, τα αντίστοιχα ποσοστά υπέρ του Ζελένσκι είναι 86% στη Σουηδία, 77% στο Ηνωμένο Βασίλειο, 73% στην Ολλανδία και 70% στην Πολωνία.

Η Ελλάδα παραμένει «αντινατοϊκή»

Κατά τα λοιπά, με βάση τα συγκεντρωτικά στοιχεία και για τις 24 χώρες, το 62% των ερωτηθέντων παρουσιάζεται να έχει θετική άποψη για το ΝΑΤΟ, έναντι του 31% που έχει αρνητική.

Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα από τις νατοϊκές οι πολίτες της οποίας βλέπουν το ΝΑΤΟ αρνητικά (55%) και όχι θετικά (40%). Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ακόμη και στην περίπτωση της Ελλάδας, οι θετικές απόψεις για το ΝΑΤΟ έχουν πληθύνει σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Για παράδειγμα, το 2013 μόλις το 20% των Ελλήνων δήλωνε ότι έχει θετική άποψη για το ΝΑΤΟ. Από το 2019 ωστόσο και έπειτα, το αντίστοιχο ποσοστό κινείται σταθερά πάνω από το 33% και πλέον αγγίζει το 40%.

Κατά τα λοιπά, στην Ελλάδα, μόλις το 15% όσων αυτοπροσδιορίζονται πολιτικά ως αριστεροί έχει θετική εικόνα για το ΝΑΤΟ, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 44% μεταξύ των κεντρώων και 52% μεταξύ των δεξιών. Συγκριτικά, σε χώρες όπως είναι οι ΗΠΑ, η Ουγγαρία, ο Καναδάς, η Ολλανδία και η Σουηδία, η πλειονότητα όσων αυτοπροσδιορίζονται ως αριστεροί βλέπει θετικά το ΝΑΤΟ και όχι αρνητικά.

Όταν καλούνται πάντως να «ψηφίσουν» μεταξύ Ζελένσκι, Πούτιν, Μπάιντεν, Μακρόν και Σολτς δηλώνοντας ποιον εμπιστεύονται περισσότερο ως ηγέτη στη διεθνή σκηνή, οι Έλληνες «ψηφίζουν» Μακρόν (το 59% δηλώνει ότι του έχει εμπιστοσύνη ότι θα κάνει το σωστό), έπειτα Μπάιντεν (43%) και μετά Σολτς (35%) ενώ πιο πίσω ακολουθούν οι Πούτιν και Ζελένσκι με 29% και 28% αντίστοιχα.

Ο Ζελένκσι παρουσιάζεται να είναι εξαιρετικά δημοφιλής σε χώρες όπως είναι η Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Πολωνία και η Ολλανδία.

Οσοι για τους Γάλλους και τους Γερμανούς, οι μεν Γάλλοι δηλώνουν ότι εμπιιστεύονται περισσότερο τον Σολτς, οι δε Γερμανοί περισσότερο τον Μακρόν, ενώ θέση στο πλευρό του Σολτς παίρνουν επίσης Ολλανδοί και Ιταλοί.

Με πληροφορίες από Pew Research Center   

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή