Θρίλερ στον Ατλαντικό Ωκεανό          

Θρίλερ στον Ατλαντικό Ωκεανό          

Οι ισπανικές αρχές εντόπισαν χθες ένα σκάφος με πρόσφυγες που ξεκίνησε από τις ακτές της Σενεγάλης με κατεύθυνση τα Κανάρια Νησιά και αγνοείτο για πάνω από δύο εβδομάδες, διασώζοντας τουλάχιστον 86 άτομα

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ισπανικές αρχές εντόπισαν χθες ένα σκάφος με πρόσφυγες που ξεκίνησε από τις ακτές της Σενεγάλης με κατεύθυνση τα Κανάρια Νησιά και αγνοείτο για πάνω από δύο εβδομάδες, διασώζοντας τουλάχιστον 86 άτομα. Το σκάφος που διασώθηκε λέγεται ότι βρισκόταν 70 ναυτικά μίλια (130 χιλιόμετρα) νοτιοδυτικά των Καναρίων Νήσων και μετέφερε ανθρώπους από την υποσαχάρια Αφρική. Ισπανοί αξιωματούχοι είπαν ότι τους βοήθησε στη διάσωσή τους ένα άλλο κοντινό σκάφος.

Δύο παρόμοια πλεούμενα, μικρότερα σε μέγεθος, που μετέφεραν δεκάδες άλλους ανθρώπους λέγεται ότι εξακολουθούν να αγνοούνται. Η Ελένα Μαλένο, διευθύντρια της Walking Borders, μιας ομάδας βοήθειας για τους μετανάστες, δήλωσε στο Reuters ότι στο ένα επέβαιναν περίπου 65 άτομα και στο άλλο έως 60, ενώ μέχρι να εντοπιστεί το πρώτο σκάφος, η ομάδα έκανε λόγο για 200-300 αγνοουμένους. Τα δύο μικρά σκάφη πιστεύεται ότι απέπλευσαν από τη Σενεγάλη στις 23 Ιουνίου, λίγο πριν από το μεγαλύτερο σκάφος που μετέφερε τους περισσότερους ανθρώπους. Αυτό απέπλευσε από την Καφουντίν, μια παράκτια πόλη της Σενεγάλης που απέχει περίπου 1.700 χιλιόμετρα από την Τενερίφη, σύμφωνα με τη Walking Borders. Η ομάδα εκτιμά ότι στο μεγαλύτερο σκάφος επέβαιναν 200 άτομα –ανάμεσά τους πολλά παιδιά– όταν έφυγε από την Καφουντίν στις 27 Ιουνίου με προορισμό τα Κανάρια Νησιά. «Οι οικογένειες ανησυχούν πάρα πολύ. Αγνοούνται περίπου 300 άτομα από την ίδια περιοχή της Σενεγάλης. Εφυγαν εξαιτίας της αστάθειας που υπάρχει στη χώρα», δήλωσε η Μαλένο.

Η είδηση έρχεται μόλις λίγες εβδομάδες μετά τη βύθιση του ασφυκτικά γεμάτου αλιευτικού σκάφους στα ανοικτά των ελληνικών ακτών, σε ένα από τα χειρότερα ναυάγια μεταναστών στη Μεσόγειο. Σε αυτό το ναυάγιο τουλάχιστον 78 άνθρωποι επιβεβαιώθηκε ότι πνίγηκαν, αλλά τα Ηνωμένα Εθνη ανέφεραν ότι έως και 500 εξακολουθούν να αγνοούνται.

Πάνω από δύο εβδομάδες αγνοούνται δύο μικρά σκάφη με μετανάστες που ξεκίνησαν από τη Σενεγάλη με προορισμό τα Κανάρια Νησιά.     

Τα Κανάρια Νησιά στα ανοικτά της Δυτικής Αφρικής έχουν γίνει ο κύριος προορισμός των μεταναστών που προσπαθούν να φθάσουν στην Ισπανία, ενώ ένας πολύ μικρότερος αριθμός προσπαθεί επίσης να διασχίσει τη Μεσόγειο Θάλασσα για να φθάσει στα νότια ηπειρωτικά της χώρας. Το καλοκαίρι είναι η πιο πολυσύχναστη περίοδος για όλες τις απόπειρες διέλευσης λόγω του ευνοϊκότερου καιρού. Το ταξίδι από τη Δυτική Αφρική προς τα Κανάρια Νησιά είναι μια από τις πιο επικίνδυνες θαλάσσιες διαδρομές για τους μετανάστες. Συνήθως ταξιδεύουν με ψαρόβαρκες που παρασύρονται εύκολα από τα ισχυρά ρεύματα του Ατλαντικού. Πέρυσι τουλάχιστον 559 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα προσπαθώντας να φθάσουν στα ισπανικά νησιά, αναφέρει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης του ΟΗΕ. Ο αριθμός των νεκρών για το 2021 ήταν 1.126. Ωστόσο αναφέρει ότι οι πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των αναχωρήσεων από τη Δυτική Αφρική είναι ελάχιστες και τα ναυάγια συχνά δεν αναφέρονται καν. Προσθέτει, δε, ότι οι μετανάστες προέρχονται τις περισσότερες φορές από το Μαρόκο, το Μάλι, τη Σενεγάλη, την Ακτή Ελεφαντοστού ή άλλες υποσαχάριες χώρες.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας, 15.682 άτομα έφθασαν στα Κανάρια Νησιά χωρίς άδεια το 2022, μια μείωση άνω του 30% σε σύγκριση με το 2021. «Παρά τη μείωση από έτος σε έτος, οι ροές κατά μήκος αυτής της επικίνδυνης διαδρομής από το 2020 παραμένουν υψηλές σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη», αναφέρει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης του ΟΗΕ.

Πηγή: ΒΒC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή