Βρετανία: Αγωγή στην MI5 από γυναίκα που χαρακτηρίστηκε «πράκτορας της Κίνας»

Βρετανία: Αγωγή στην MI5 από γυναίκα που χαρακτηρίστηκε «πράκτορας της Κίνας»

Η MI5 έστειλε προειδοποίηση στη Βουλή των Κοινότητων για την Κριστίν Λι τον Ιανουάριο του 2022, ισχυριζόμενη ότι «εμπλέκεται σε δραστηριότητες πολιτικής παρέμβασης» για λογαριασμό του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια γυναίκα που χαρακτηρίστηκε πράκτορας της Κίνας από την MI5 μηνύει την υπηρεσία σε μια προσπάθεια να «καθαρίσει το όνομά της».

Την ίδια ώρα, οι δικηγόροι της προσπαθούν να υποχρεώσουν την υπηρεσία εγχώριας κατασκοπείας της Βρετανίας να αποκαλύψει γιατί προειδοποίησε τους νομοθέτες.

Η MI5 έστειλε προειδοποίηση για την δικηγόρο και Βρετανίδα πολίτη, Κριστίν Λι τον Ιανουάριο του 2022, ισχυριζόμενη ότι «εμπλέκεται σε δραστηριότητες πολιτικής παρέμβασης» στο Ηνωμένο Βασίλειο για λογαριασμό του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Λίντσι Χοιλ, ο οποίος δημοσιοποίησε την ειδοποίηση της MI5 στους νομοθέτες, δήλωσε ότι η Λι «διευκόλυνε οικονομικές δωρεές σε εν ενεργεία και επίδοξους βουλευτές για λογαριασμό ξένων υπηκόων με έδρα το Χονγκ Κονγκ και την Κίνα».

Η Λι φερόταν επίσης να έχει συνδέσμους με τους Συντηρητικούς. Τον Ιανουάριο του 2019, έλαβε το βραβείο «Points of Light» από την τότε πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, ως αναγνώριση της συμβολής της στις καλές σχέσεις με την Κίνα μέσω του British Chinese Project.

Η Λι αρνείται τους ισχυρισμούς και τώρα προσφεύγει νομικά κατά της MI5 σε δικαστήριο του Λονδίνου, ζητώντας απροσδιόριστη αποζημίωση για υποτιθέμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της.

Ο δικηγόρος της δήλωσε στο Δικαστήριο Ερευνητικών Εξουσιών την Τρίτη ότι ο λεγόμενος «συναγερμός παρεμβολής» που εξέδωσε η MI5 ήταν ο πρώτος αυτού του είδους που εκδόθηκε εδώ και «τουλάχιστον 80 χρόνια».

Η ακρόαση της Τρίτης αφορούσε την αίτηση της Λι για αποκάλυψη στοιχείων από την MI5 σχετικά με την υποτιθέμενη ανάμειξή της στη βρετανική πολιτική.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή