Σύνοδος ΝΑΤΟ: Η διακήρυξη για την Ουκρανία – Ενίσχυση μεν… αλλά χωρίς πρόσκληση για ένταξη

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Η διακήρυξη για την Ουκρανία – Ενίσχυση μεν… αλλά χωρίς πρόσκληση για ένταξη

«Το μέλλον της Ουκρανίας είναι το ΝΑΤΟ», σημειώνουν στη διακήρυξή τους οι ηγεσίες των χωρών μελών της Συμμαχίας από το Βίλνιους, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η Συμμαχία «θα είναι σε θέση να απευθύνει πρόσκληση στην Ουκρανία για ένταξη όταν συμφωνήσουν οι Σύμμαχοι και εκπληρωθούν οι όροι».

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το μέλλον της Ουκρανίας είναι το ΝΑΤΟ», σημειώνουν στη διακήρυξή τους οι ηγεσίες των χωρών μελών της Συμμαχίας από το Βίλνιους της Λιθουανίας, και συνεχίζουν αναφέροντας: «Επιβεβαιώνουμε τη δέσμευση που αναλάβαμε στη Σύνοδο Κορυφής του 2008 στο Βουκουρέστι ότι η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και σήμερα αναγνωρίζουμε ότι η πορεία της Ουκρανίας προς την πλήρη ευρωατλαντική ολοκλήρωση έχει προχωρήσει πέρα από την ανάγκη για ένα Σχέδιο Δράσης για την Ένταξη (Membership Action Plan)».

Όπως υπογραμμίζεται στη σημερινή νατοϊκή διακήρυξη, «η Ουκρανία έχει σημειώσει ουσιαστική πρόοδο στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων» και η διαλειτουργικότητά της με το ΝΑΤΟ έχει ενισχυθεί.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται, η Συμμαχία «θα είναι σε θέση να απευθύνει πρόσκληση στην Ουκρανία για ένταξη όταν συμφωνήσουν οι Σύμμαχοι και εκπληρωθούν οι όροι».

Ιδρύεται Συμβούλιο ΝΑΤΟ – Ουκρανίας 

«Η ασφάλεια της Ουκρανίας έχει μεγάλη σημασία για τους Συμμάχους και τη Συμμαχία», σημειώνουν οι νατοϊκές ηγεσίες στη σημερινή τους διακήρυξη και συνεχίζουν: «Για να υποστηρίξουμε την περαιτέρω ενσωμάτωση της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, σήμερα συμφωνήσαμε ένα ουσιαστικό πακέτο διευρυμένης πολιτικής και πρακτικής υποστήριξης. Αποφασίσαμε να ιδρύσουμε το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ουκρανίας, ένα νέο κοινό όργανο όπου οι Σύμμαχοι και η Ουκρανία θα συμμετέχουν ως ισότιμα μέλη για να προωθήσουν τον πολιτικό διάλογο, τη συνεργασία και τις ευρωατλαντικές φιλοδοξίες της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ».

«Η συνέχιση της παροχής της επειγόντως αναγκαίας μη θανατηφόρας βοήθειας στην Ουκρανία από το ΝΑΤΟ μέσω του πακέτου βοήθειας Comprehensive Assistance Package – CAP παραμένει προτεραιότητα. Από τη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης και έπειτα, Σύμμαχοι και εταίροι έχουν ενισχύσει με πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ το CAP. Για να υποστηρίξουμε την αποτροπή και την άμυνα της Ουκρανίας βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, συμφωνήσαμε σήμερα να αναπτύξουμε περαιτέρω το πακέτο βοήθειας CAP σε ένα πολυετές πρόγραμμα για την Ουκρανία. Η παρεχόμενη βοήθεια θα βοηθήσει στην ανοικοδόμηση του ουκρανικού τομέα ασφάλειας και άμυνας και στη μετάβαση της Ουκρανίας προς την πλήρη διαλειτουργικότητα με το ΝΑΤΟ», συνεχίζουν οι ηγεσίες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ στο σημερινό ανακοινωθέν τους. 

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT