Γερμανία: Σχεδόν 200 εκατ. δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 οδεύουν στον κάλαθο των αχρήστων

Γερμανία: Σχεδόν 200 εκατ. δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 οδεύουν στον κάλαθο των αχρήστων

Το κόστος του πλεονάσματος είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ανέλθει σε αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με το Politico

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Γερμανία έχει πετάξει 83 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά του κορωνοϊού με κόστος 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ και έχει 120 εκατομμύρια δόσεις σε απόθεμα. Aυτά, την ώρα που η χώρα αναμένεται να λάβει ακόμα περισσότερες δόσεις παρότι η covid-19 βρίσκεται σε ύφεση. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, η Γερμανία απέσυρε 54 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου μέχρι το τέλος του 2022 και 29 εκατομμύρια το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Ωστόσο, ο απολογισμός είναι πιθανώς υψηλότερος. Το υπουργείο δεν έδωσε στοιχεία για το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, τονίζοντας επίσης ότι τα ομόσπονδα κρατίδια και οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης δεν υποχρεούνται να αναφέρουν όσες δόσεις αποσύρονται. 

Η Γερμανία έχει πληθυσμό 83 εκατομμυρίων ανθρώπων και έχει χορηγήσει συνολικά 192 εκατομμύρια εμβόλια κατά τη διάρκεια ολόκληρης της πανδημίας. Το κόστος του πλεονάσματος είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ανέλθει σε αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ ανακοίνωσε στα μέσα Δεκεμβρίου ότι 160 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων που έχουν ήδη παραγγελθεί για το 2023 και το 2024 δεν θα χρειαστούν, καθώς η ζήτηση είναι μικρότερη από την προβλεπόμενη και πολλά εμβόλια είναι σε απόθεμα.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνομιλίες με την Κομισιόν για την άδεια ακύρωσης ή μείωσης των παραγγελιών.

Η Γερμανία δεν είναι η μόνη που αντιμετωπίζει υπερεπάρκεια εμβολίων, καθώς και άλλες χώρες πιέζουν την Επιτροπή να επαναδιαπραγματευτεί τις συμβάσεις. Νωρίτερα φέτος, η Βουλγαρία, η Πολωνία, η Λιθουανία και η Ουγγαρία απαίτησαν από την Επιτροπή να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους για την προμήθεια των εμβολίων COVID-19 που παρασκευάζει η Pfizer.

Με πληροφορίες από Politico, Εuractiv

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή