«Σταθερότητα στο Αιγαίο»

Τι λέει ο Λευκός Οίκος για τη συνάντηση Μπάιντεν - Ερντογάν

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους. Ο πρόεδρος της Τουρκίας αποκάλεσε τον Αμερικανό ομόλογό του «αξιότιμο φίλο» και αναφέρθηκε σε μια νέα διαδικασία μεταξύ των δύο χωρών. Ο κ. Μπάιντεν από την πλευρά του ευχήθηκε συνεργασία τα επόμενα πέντε χρόνια της θητείας του Τούρκου ομολόγου του και μίλησε για «ιστορική απόφαση» όσον αφορά την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Για εβδομήντα πέντε λεπτά, οι πρόεδροι Τουρκίας και ΗΠΑ συζήτησαν τις σχέσεις των δύο χωρών, με το κλίμα να είναι εμφανώς βελτιωμένο, αφού είχε προηγηθεί η έγκριση της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, «οι πρόεδροι συζήτησαν τις προσπάθειες για ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας, χαιρετίζοντας τον τελευταίο γύρο συζητήσεων στον στρατηγικό μηχανισμό και ανταλλάσσοντας απόψεις για αμυντικές και οικονομικές προτεραιότητες. Συζήτησαν επίσης περιφερειακά θέματα κοινού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της διαρκούς υποστήριξής τους προς την Ουκρανία, και τη σημασία της διατήρησης της σταθερότητας στο Αιγαίο».

Για «ιστορική απόφαση» όσον αφορά την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ έκανε λόγο ο Αμερικανός πρόεδρος στη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του.

Λίγο πριν από την έναρξη της συνάντησης ο κ. Μπάιντεν μίλησε για «ιστορικής σημασίας σύνοδο» και απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Τουρκίας δήλωσε ότι «γράψατε μεγαλύτερη ιστορία με τη συμφωνία που πετύχατε χθες για την αποδοχή της Σουηδίας και με τον τρόπο που προχωρήσατε. Θέλω να σας ευχαριστήσω για τη διπλωματία σας και το κουράγιο σας να το αναλάβετε. Και θέλω να σας ευχαριστήσω για την ηγεσία σας, κ. πρόεδρε». Ο κ. Ερντογάν απάντησε, λέγοντας: «Αξιότιμε φίλε μου. Εχω την εκτίμηση πως στο πλαίσιο του στρατηγικού μηχανισμού, ήρθε η στιγμή των διαβουλεύσεων των δύο προέδρων, στο περιθώριο της συνάντησής μας στο ΝΑΤΟ. Οι προηγούμενες συναντήσεις μας ήταν κάτι σαν προθέρμανση, αλλά τώρα ξεκινάμε μια νέα διαδικασία. Βέβαια για μένα αυτή η διαδικασία είναι πενταετίας, όμως εσείς έχετε εκλογική περίοδο και σας εύχομαι καλή επιτυχία». Ο πρόεδρος των ΗΠΑ απάντησε στον κ. Ερντογάν δηλώνοντας ότι «ανυπομονούμε να συναντηθούμε μαζί σας τα επόμενα πέντε χρόνια».

Εν τω μεταξύ, μεγάλη ικανοποίηση προκάλεσε στην τουρκική κυβέρνηση η δήλωση του συμβούλου εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν ότι θα προχωρήσει στη μεταφορά αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία σε συνεννόηση με το Κογκρέσο. Μιλώντας πριν από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ και τη συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ με τον Τούρκο ομόλογό του, ο κ. Σάλιβαν δήλωσε ότι ο κ. Μπάιντεν «είναι ξεκάθαρο ότι υποστηρίζει τη μεταφορά μαχητικών αεροσκαφών F-16, δεν έχει θέσει καμία επιφύλαξη σε αυτό… Σκοπεύει να προχωρήσει σε αυτή τη μεταφορά». Την ίδια ώρα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε πως ο υπουργός Α. Μπλίνκεν είχε συνάντηση με μέλη του Κογκρέσου, συμπεριλαμβανομένου του γερουσιαστή Μενέντεζ, σχετικά με την πώληση αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία.

Ουάσιγκτον και Αγκυρα φαίνεται πως ήδη κάνουν τις απαραίτητες διαβουλεύσεις στο ζήτημα της αμυντικής συνεργασίας. Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Γιασάρ Γκιουλέρ είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζέιμς Οστιν. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν το ζήτημα του εκσυγχρονισμού των τουρκικών μαχητικών F-16 και την απόφαση της Αγκυρας να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή