«Μαμά με έχουν απαγάγει. Βοήθεια»

«Μαμά με έχουν απαγάγει. Βοήθεια»

Τρόπο βγαλμένο από θρίλερ φαίνεται πως έχουν βρει επιτήδειοι στις Ηνωμένες Πολιτείες ώστε να εξαπατούν ανθρώπους και να βγάζουν χρήματα με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρόπο βγαλμένο από θρίλερ φαίνεται πως έχουν βρει επιτήδειοι στις Ηνωμένες Πολιτείες ώστε να εξαπατούν ανθρώπους και να βγάζουν χρήματα με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.

Η Τζένιφερ ντι Στέφανο καταγγέλλει, σύμφωνα με το ABC News, πως νωρίτερα αυτόν τον μήνα δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από ένα άγνωστο νούμερο. Στην άλλη άκρη του ακουστικού ήταν η φωνή της κόρης της. «Μαμά, αυτοί οι κακοί άνθρωποι με έχουν απαγάγει και με κρατούν εδώ. Βοήθεια, βοήθεια, βοήθεια».

Ομως η Μπριάνα ήταν ασφαλής. Οι δήθεν απαγωγείς είχαν χρησιμοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) για να μιμηθούν τη φωνή της και να προσπαθήσουν να αποσπάσουν χρήματα από την τρομοκρατημένη οικογένεια.

Αύξηση στις απάτες

Το περιστατικό αυτό είναι μόνο ένα από μία σειρά ανάλογων απειλών που έχουν αρχίσει να γίνονται «μόδα». Μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις κυβερνοασφάλειας στις Ηνωμένες Πολιτείες, η CheckPointTechnologies, λέει πως παρατηρείται μια πολύ σημαντική αύξηση στις απάτες με βάση την ΑΙ στη χώρα σε σχέση με πέρυσι. Σύμφωνα με το FBI, οι τηλεφωνικές απάτες και οι απάτες μέσω Ιντερνετ στοίχησαν στους Αμερικανούς σχεδόν 10 δισ. δολάρια το 2022.

Οταν η Ντι Στέφανο έλαβε το ανατριχιαστικό τηλεφώνημα η κόρη της έλειπε σε ένα ταξίδι για σκι. Μία ανδρική φωνή διαδέχτηκε εκείνη της υποτιθέμενης Μπριάνα: «Ακου, έχω την κόρη σου. Εάν καλέσεις οποιονδήποτε, θα τη γεμίσω με ναρκωτικά, θα το κάνω μαζί της και θα την παρατήσω στο Μεξικό και δεν θα την ξαναδείς ποτέ». Υστερα, ο άνδρας τής ζήτησε 1 εκατομμύριο δολάρια. «Πανικοβλήθηκα. Ανοιξα την πόρτα και άρχισαν να ουρλιάζω για βοήθεια», λέει.

Η τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία απατεώνων που μιμούνται φωνές αγαπημένων προσώπων για να αποσπάσουν χρήματα από συγγενείς τους.

Και η περίπτωση της Ντι Στέφανο είναι μόλις μία από τις δεκάδες των τελευταίων μηνών. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ακόμη και λίγα δευτερόλεπτα περιεχομένου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να δώσουν στους απατεώνες όλα όσα χρειάζονται για να αναδημιουργήσουν τη φωνή κάποιου χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη.

Ο πρώην ειδικός πράκτορας του FBI και συνεργάτης του ABC News Ριτς Φράνκελ λέει ότι αυτού του είδους το έγκλημα στον κυβερνοχώρο είναι δύσκολο να σταματήσει. Συνιστά την καταγραφή κάθε είδους ύποπτης κλήσης και στη συνέχεια την προσπάθεια άμεσης επικοινωνίας με τα αγαπημένα πρόσωπα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT