Κίνα: «Εναντιωνόμαστε σθεναρά στις κινήσεις του NATO προς ανατολάς»

Κίνα: «Εναντιωνόμαστε σθεναρά στις κινήσεις του NATO προς ανατολάς»

«Σε οποιαδήποτε ενέργεια θέσει σε κίνδυνο τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Κίνας θα δοθεί αποφασιστική απάντηση», ανακοίνωσε το Πεκίνο.

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Κίνα εναντιώνεται σθεναρά στις «κινήσεις του NATO προς ανατολάς, στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού» και προειδοποιεί πως οποιαδήποτε ενέργεια απειλήσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της θα αντιμετωπιστεί «αποφασιστικά», σύμφωνα με ανακοίνωση της διπλωματικής αντιπροσωπείας της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε αργά χθες το βράδυ από την αντιπροσωπεία, υπογραμμίζεται ιδίως πως η κινεζική κυβέρνηση απορρίπτει τις αναφορές στην ίδια στο πλαίσιο της συνόδου του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού στο Βίλνιους της Λιθουανίας και ότι θα προασπίσει την εθνική της κυριαρχία, την εθνική της ασφάλεια και την ανάπτυξή της.

«Σε οποιαδήποτε ενέργεια θέσει σε κίνδυνο τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Κίνας θα δοθεί αποφασιστική απάντηση», προστίθεται.

Στόλτενμπεργκ: Ολοένα μεγαλύτερη πρόκληση η Κίνα

Ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ έκρινε μιλώντας σε δημοσιογράφους στη σύνοδο χθες Τρίτη πως η Κίνα αποτελεί ολοένα και μεγαλύτερη πρόκληση για τη βασισμένη σε κανόνες διεθνή τάξη, καθώς «αρνείται να καταδικάσει τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία», «απειλεί την Ταϊβάν» και «μεγεθύνει τον στρατό της».

«Ο εκσυγχρονισμός του κινεζικού πυρηνικού οπλοστασίου δεν έχει προηγούμενο» και δεν επιδεικνύεται «ουδεμία διαφάνεια», συνέχισε ο Νορβηγός.

Οι σύμμαχοι και οι εταίροι τους συμφώνησαν εξάλλου να συνεργαστούν για να «προστατευθούν από την εξαναγκαστική συμπεριφορά» του Πεκίνου, σημείωσε ο Γ. Στόλτενμπεργκ.

Συμμετέχουν Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία

Στη σύνοδο της συμμαχίας προσκλήθηκαν και συμμετέχουν οι ηγέτες της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.

Η ανακοίνωση της κινεζικής αντιπροσωπείας κατηγορεί το NATO πως αψηφά τα γεγονότα, διαστρεβλώνει εσκεμμένα τις θέσεις και τις πολιτικές της Κίνας και την κατασυκοφαντεί.

Ακόμα, αναφέρει πως οι επανειλημμένες αναφορές στο NATO ως «πυρηνική συμμαχία» θα επιδεινώσουν τις εντάσεις στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού, κάτι που ανησυχεί ιδιαίτερα το Πεκίνο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT