Νομική κόντρα Αμπράμοβιτς – Ε.Ε. για τις κυρώσεις

Νομική κόντρα Αμπράμοβιτς – Ε.Ε. για τις κυρώσεις

Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος υποστηρίζει ότι η Ε.Ε. επέβαλε τις κυρώσεις σε βάρος του λόγω της παγκόσμιας φήμης του

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Ρομάν Αμπράμοβιτς έχει προσφύγει νομικά κατά των κυρώσεων που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση σε βάρος του μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Υποστηρίζει ότι οι περιορισμοί τού επιβλήθηκαν, λόγω της παγκόσμιας φήμης του.

Η Ε.Ε. επέβαλε κυρώσεις σε Ρώσους αξιωματούχους και επιχειρηματίες, ενώ δέσμευσε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία ύψους εκατοντάδων δισ. ευρώ, έπειτα από την εισβολή των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία με εντολή του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Τον Μάρτιο του 2022, η Ε.Ε. χαρακτήρισε τον Αμπράμοβιτς, που σήμερα είναι 56 ετών, ως «ολιγάρχη που έχει στενούς δεσμούς με τον Πούτιν», κάνοντας λόγο για «προνομιακή» του πρόσβαση στο Κρεμλίνο. Σύμφωνα με την Ε.Ε., οι εν λόγω δεσμοί με τη ρωσική πολιτική ηγεσία του επέτρεψαν να αποκτήσει και να διατηρήσει την περιουσία του.

Προσφυγή κατά των κυρώσεων

Ο Αμπράμοβιτς κατέθεσε προσφυγή κατά των κυρώσεων της Ε.Ε. στις 25 Μαΐου του 2022. Οι αρμόδιες Αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να εκδικάσουν την εν λόγω προσφυγή την Πέμπτη, ανέφερε στο Reuters πηγή με γνώση του θέματος.

Οι δικηγόροι του θα υποστηρίξουν ότι οι κυρώσεις είναι αβάσιμες και επιβλήθηκαν καθαρά και μόνο επειδή είναι ένας διάσημος Ρώσος επιχειρηματίας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Του επιβλήθηκαν κυρώσεις επειδή για πολιτικούς λόγους, ο πιο διάσημος Ρώσος επιχειρηματίας έπρεπε να περιλαμβάνεται στη λίστα, ακόμη και αν αυτό είναι προφανές λάθος», ανέφερε η πηγή.

Η αξία της μυθικής περιουσίας του

Ο Αμπράμοβιτς, ο οποίος έχει επίσης ισραηλινή υπηκοότητα, υπήρξε από τους πιο ισχυρούς επιχειρηματίες παγκοσμίως.

Απέκτησε μυθική περιουσία μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991. Το Forbes εκτιμά πως η καθαρή αξία της περιουσίας του ανέρχεται σε 9,2 δισ. δολ..

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT