Οργή στην Ιταλία από την αθώωση 66χρονου για «παρενόχληση λίγων δευτερολέπτων»

Οργή στην Ιταλία από την αθώωση 66χρονου για «παρενόχληση λίγων δευτερολέπτων»

Για την απόφασή τους οι δικαστές έδωσαν προτεραιότητα στη διάρκεια της παρενόχλησης κι όχι στην καθ'αυτή κακοποιητική και αυθαίρετη συμπεριφορά.

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την οργή των πολιτών, ιδίως των νέων, της Ιταλίας έχει προκαλέσει η απόφαση δικαστηρίου να απαλλάξει σχολικό επιστάτη από την κατηγορία της ανάρμοστης συμπεριφοράς κατά μιας έφηβης, με το επιχείρημα πως «δεν διήρκεσε αρκετά».

Η υπόθεση αφορά μια 17χρονη μαθήτρια σε Λύκειο της Ρώμης, η οποία κατήγγειλε πως, ενώ ανέβαινε τις σκάλες του σχολείου με ένα συμμαθητή της, ένιωσε το παντελόνι της να κατεβαίνει και ένα χέρι να αγγίζει τους γλουτούς της και το εσώρουχό της.

«Αγάπη, ξέρεις πως έκανα πλάκα» της είπε ο άνδρας όταν η κοπέλα γύρισε το κεφάλι της. 

Μετά το περιστατικό που έλαβε χώρα τον Απρίλιο του 2022, η 17χρονη κατήγγειλε στην Αστυνομία τον 66χρονο επιστάτη, Αντόνιο Αβολα, ο οποίος παραδέχτηκε πως άγγιξε με ανάρμοστο τρόπο και χωρίς τη συγκατάθεσή της τη μαθήτρια, αλλά «για αστείο», όπως είπε. 

O εισαγγελέας της Ρώμης πρότεινε φυλάκιση 3,5 χρόνων για τον κατηγορούμενο, ωστόσο, αυτήν την εβδομάδα ο επιστάτης απαλλάχτηκε από τις κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση. Σύμφωνα με τους δικαστές, «αυτό που συνέβη δεν συνιστά έγκλημα» γιατί διήρκησε λιγότερο από δέκα δευτερόλεπτα. 

Μετά τη δικαστική απόφαση, το «palpata breve» (σύντομο άγγιγμα) και το hashtag #10secondi, έχουν πλημμυρίσει τα social media, μαζί με βίντεο Ιταλών που σιωπηλοί, αγγίζουν τα γεννητικά τους όργανα, σε ένδειξη έντονης διαμαρτυρίας. 

Τα βίντεο φέρνουν σε ιδιαίτερη αμηχανία αυτόν που τα παρακολουθεί, αλλά αυτός είναι κι ο στόχος, ώστε να γίνει αντιληπτή η μεγάλη διάρκεια των δέκα δευτερολέπτων σε τέτοιες καταστάσεις. 

Την αρχή στην εκστρατεία αυτή αμήχανων βίντεο έκανε ο ηθοποιός του White Lotus, Πάολο Καμίλι κι έκτοτε, χιλιάδες ακολούθησαν το παράδειγμά του.

«Η απόφαση αυτή είναι εξωφρενική. Η διάρκεια της παρενόχλησης δεν πρέπει να μειώνει τη σοβαρότητά της» έγραψε ένας χρήστης. Ενώ ένας δεύτερος εξεμάνη: «Ποιος αποφασίζει πως τα δέκα δευτερόλεπτα δεν είναι πολύς χρόνος; Ποιος μετρά τα δευτερόλεπτα ενώ παρενοχλείται;».

Σύμφωνα, ωστόσο, με τους δικαστές, ο επιστάτης «παρενόχλησε για λίγο την έφηβη, κάνοντας μια άκομψη κίνηση που δεν υποδείκνυε λαγνεία». 

«Οι δικαστές αποφάσισαν πως έκανε πλάκα; Για εμένα δεν ήταν καθόλου αστείο» δήλωσε στην Corriere della Sera η 17χρονη. 

«Άρπαξε τα οπίσθιά μου, έπειτα με τράβηξε πονώντας με. Αυτός δεν είναι τρόπος να ‘αστειεύεται’ ένας ηλικιωμένος με μία έφηβη. Αυτά τα λίγα δευτερόλεπτα ήταν υπεραρκετά για να με κάνει να νιώσω τα χέρια του πάνω μου» πρόσθεσε το θύμα που δηλώνει διπλά προδομένη, και από το σχολείο και από το δικαστικό σύστημα. 

Η ίδια εκφράζει τον φόβο πως η απόφαση των δικαστών θα ενθαρρύνει τέτοιες συμπεριφορές από άνδρες, ενώ θα αποθαρρύνει την καταγγελία τους από τα θύματα. 

Πηγή: BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή