Σουδάν: Τουλάχιστον 87 πτώματα βρέθηκαν σε μαζικό τάφο στο Δυτικό Νταρφούρ

Σουδάν: Τουλάχιστον 87 πτώματα βρέθηκαν σε μαζικό τάφο στο Δυτικό Νταρφούρ

Τα περισσότερα από τα θύματα της σφαγής φέρονται να είναι από τη φυλή Μασαλίτ

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον 87 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων πολλών μελών της φυλής Μασαλίτ, θάφτηκαν σε ομαδικό τάφο στο Δυτικό Νταρφούρ του Σουδάν, ανακοίνωσε την Πέμπτη το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ

Η αρμόδια υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών πρόσθεσε ότι είχε αξιόπιστες πληροφορίες πως υπεύθυνες για τη σφαγή αυτή στη δυτική περιφέρεια του Σουδάν είναι οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF), οι οποίες από τις 15 Απριλίου έχουν εμπλακεί σε εμφύλιο πόλεμο με το δικτατορικό καθεστώς του Χαρτούμ στο οποίο μέχρι τότε ήταν και αυτές εμπλεκόμενες.

«Καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο τη δολοφονία αμάχων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και τον μέγιστο αποτροπιασμό μου για τον σκληρό και ασεβή τρόπο αντιμετώπισης των νεκρών, μαζί με τις οικογένειες και τις κοινότητές τους», δήλωσε ο Υπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ.

Σουδάν: Τουλάχιστον 87 πτώματα βρέθηκαν σε μαζικό τάφο στο Δυτικό Νταρφούρ-1
Ο Υπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ (φωτ.: Reuters)

Ο Αυστριακός Υπατος Αρμοστής έκανε επίσης δημόσια έκκληση για άμεση και ενδελεχή έρευνα των ευρημάτων στο Δυτικό Νταρφούρ.

Οι ντόπιοι αναγκάστηκαν να πετάξουν τα πτώματα, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, σε μια ανοιχτή περιοχή κοντά στην πόλη Ελ-Γκενέινα μεταξύ 20 και 21 Ιουνίου, ανέφερε η ανακοίνωση του ΟΗΕ.

Μερικοί από τους ανθρώπους είχαν πεθάνει από τραύματα χωρίς θεραπεία κατά τη διάρκεια ενός κύματος βίας από τις RSF και τη συμμαχική πολιτοφυλακή τις ημέρες μετά τη δολοφονία του τοπικού κυβερνήτη Χάμις Αμπακάρ, ανέφερε.

Η φυλή Μασαλίτ είναι μια από τις μη αραβικές του Σουδάν, που αριθμεί περί τα 500.000 μέλη στην πολύπαθη χώρα της Αφρικής και έλκει την καταγωγή της από την Τυνησία. Οι φυλετικές διαμάχες έχουν αναζωπυρωθεί στην περιοχή παράλληλα με τον εμφύλιο που σοβεί σε ολόκληρο το Σουδάν και οφείλονται σε μεγάλο βαθμό και στην ήδη τρίμηνη σύγκρουση του στρατού με τις RSF, αλλά όχι αποκλειστικά σε αυτή.

Χιλιάδες Μασαλίτ έχουν αναζητήσει καταφύγιο στο γειτονικό Τσαντ, όπως και άλλοι Σουδανοί. Ο μόνιμος πληθυσμός των Μασαλίτ στο Τσαντ υπολογίζεται σε σχεδόν 250.000.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT