Σουηδία: Το ανώτατο δικαστήριο «βλέπει» νομικά εμπόδια στην έκδοση δύο Τούρκων

Σουηδία: Το ανώτατο δικαστήριο «βλέπει» νομικά εμπόδια στην έκδοση δύο Τούρκων

Η Τουρκία ζητάει επί του παρόντος την έκδοση δύο Τούρκων πολιτών από τη Σουηδία με την κατηγορία ότι ανήκουν στο κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν.

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ανώτατο δικαστήριο της Σουηδίας έκρινε σήμερα ότι υπάρχουν νομικά εμπόδια στην έκδοση δύο Τούρκων τους οποίους η Άγκυρα παρουσιάζει ως μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησε την περασμένη Δευτέρα να στείλει προς επικύρωση στο τουρκικό κοινοβούλιο το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, κάτι που αναμένεται να γίνει μέσα στους επόμενους μήνες: όχι πριν από τον Οκτώβριο του 2023.

Η Άγκυρα κατηγορεί τη Στοκχόλμη ότι αφήνει «τρομοκράτες» να «αλωνίζουν» εντός των σουηδικών συνόρων.

Η Τουρκία ζητάει επί του παρόντος την έκδοση δύο Τούρκων πολιτών από τη Σουηδία με την κατηγορία ότι ανήκουν στο κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν. Η Τουρκία υποστηρίζει ότι ο ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, που βρίσκεται στις ΗΠΑ, ήταν πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος που έλαβε χώρα στην Τουρκία το καλοκαίρι του 2016.

Η σουηδική κυβέρνηση αποφασίζει για τα αιτήματα έκδοσης και έχει τον τελικό λόγο αλλά το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας δήλωσε ότι υπάρχουν νομικά εμπόδια στο να συμφωνήσει στο αίτημα της Τουρκίας.

«Οι εγκληματικές ενέργειες (κατά την άποψη της Τουρκίας) συνίσταντο στο ότι πρόσωπα εντάχθηκαν στο κίνημα Γκιουλέν με το να μεταφορτώνουν και να χρησιμοποιούν μια εφαρμογή για κινητά που χρησιμοποιείται από τα μέλη του κινήματος», ανέφερε το δικαστήριο σε ανακοίνωση.

Οι ενέργειες αυτές ωστόσο από μόνες τους δεν ισοδυναμούν με συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση με βάση τη σουηδική νομοθεσία, ανέφερε το δικαστήριο, προσθέτοντας ότι η έκδοση πρέπει να βασίζεται σε ενέργειες που συνιστούν έγκλημα και στη Σουηδία και στην Τουρκία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή