ΟΗΕ: 289 παιδιά πνίγηκαν στη Μεσόγειο φέτος

ΟΗΕ: 289 παιδιά πνίγηκαν στη Μεσόγειο φέτος

Η UNICEF ζητά τη δημιουργία ασφαλών ανθρωπιστικών διαδρόμων

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον 289 παιδιά έχασαν τη ζωή τους το πρώτο εξάμηνο του 2023 προσπαθώντας να διασχίσουν τη Μεσόγειο για να φτάσουν στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Όπως αναφέρει η UNICEF, ο απολογισμός αυτός είναι διπλάσιος από τον αντίστοιχο του πρώτου εξαμήνου του 2022, με την οργάνωση να ζητά τη δημιουργία ασφαλών ανθρωπιστικών διαδρόμων που θα επιτρέπουν στα παιδιά να βρίσκουν καταφύγιο στην Ευρώπη.

«Ο αριθμός των παιδιών που έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να διασχίσουν τη Μεσόγειο για να φτάσουν στην Ευρώπη διπλασιάστηκε το πρώτο εξάμηνο του έτους σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι», τόνισε η Βερένα Κνάους, αξιωματούχος της UNICEF για τους μετανάστες και τους εκτοπισμένους.

«Υπολογίζουμε ότι τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους, 11.600 παιδιά διέσχισαν τη Μεσόγειο, αριθμός επίσης διπλάσιος σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2022», είπε.

3.300 ασυνόδευτα το πρώτο τρίμηνο 2023

Τους πρώτους τρεις μήνες του 2023, 3.300 παιδιά που έκαναν το ταξίδι αυτό – το 71% του συνολικού αριθμού – ήταν ασυνόδευτα ή είχαν χωριστεί από τις οικογένειές τους, σύμφωνα με τη UNICEF. Το ποσοστό αυτό είναι τρεις φορές υψηλότερο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

«Αυτά τα παιδιά χρειάζεται να ξέρουν ότι δεν είναι μόνα τους. Παγκόσμιοι ηγέτες πρέπει να δράσουν επειγόντως», τόνισε η Κνάους. Ευρωβουλευτές ζήτησαν την Πέμπτη να αναπτυχθεί μια «αξιόπιστη και μόνιμη στρατηγική έρευνας και διάσωσης» για τους μετανάστες στη Μεσόγειο, μετά το ναυάγιο στα μέσα Ιουνίου στα ανοιχτά των ελληνικών ακτών που ενδέχεται να άφησε πίσω του πάνω από 600 νεκρούς.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT