Η Λιβύη κατηγορεί τον πρίγκιπα του Βελγίου για «απάτη»

Η Λιβύη κατηγορεί τον πρίγκιπα του Βελγίου για «απάτη»

O πρίγκιπας φέρεται να ασκούσε «απαράδεκτες πιέσεις» σε μια προσπάθεια να πληρωθεί περίπου 70 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που ισχυρίζεται ότι του χρωστάει το υπουργείο Γεωργίας της Λιβύης

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Λιβύης προσέφυγε στα δικαστήρια σε βάρος του πρίγκιπα Λαυρεντίου του Βελγίου, τον οποίο κατηγορεί για απάτη και εκβιασμό, στην προσπάθειά του να ανακτήσει πόρους από ένα έργο αναδάσωσης το οποίο δεν υλοποιήθηκε ποτέ.

Η νομική εταιρεία Jus Cogens, που εκπροσωπεί τη Λιβυκή Επενδυτική Αρχή (LIA) ανέφερε ότι αυτήν την εβδομάδα κατέθεσε μήνυση σε βάρος του πρίγκιπα για εκβιασμό, απάτη και αθέμιτη άσκηση επιρροής.

«Γνωστοποιήσαμε στον ανακριτή πραγματικά γεγονότα που δείχνουν, σύμφωνα με τη δική μας άποψη, ότι ο πρίγκιπας Λαυρέντιος καταχράστηκε τη θέση του ως πρόσωπο που κατέχει δημόσιο αξίωμα», ανέφερε ότι ο Κριστόφ Μαρσάν, ένας από τους ιδρυτές και συνεταίρους της Jus Cogens.

Ενας νομικός εκπρόσωπος του πρίγκιπα χαρακτήρισε «μη σοβαρή» τη μήνυση.

Ο πρίγκιπας, αδελφός του βασιλιά του Βελγίου, είχε υπογράψει με τη λιβυκή κυβέρνηση μια σύμβαση ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ το 2008 με στόχο την αναδάσωση ερημικών περιοχών στην ενδοχώρα της Λιβύης. Το σχέδιο κατέρρευσε όταν ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος στη Λιβύη, το 2011.

Η LIA υποστηρίζει ότι ο πρίγκιπας ασκούσε «απαράδεκτες πιέσεις» σε μια προσπάθεια να πληρωθεί περίπου 70 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που ισχυρίζεται ότι του χρωστάει το υπουργείο Γεωργίας της Λιβύης.

«Είναι θλιβερό» ανέφερε ο δικηγόρος του πρίγκιπα, Λοράν Αρνό, στην ανακοίνωσή του. «Οι Λίβυοι αξιωματούχοι προσπαθούν να περισώσουν την αξιοπρέπειά τους επειδή ηττήθηκαν για 13η φορά στα δικαστήρια του Βελγίου και του Λουξεμβούργου», πρόσθεσε.

Στη Λιβύη έχουν επιβληθεί διεθνείς κυρώσεις από το 2011 και οι πόροι τους οποίους διαχειρίζονται τα κρατικά επενδυτικά ταμεία, ύψους 14 δισεκ. ευρώ, είναι παγωμένοι μέχρι και σήμερα στην τράπεζα Euroclear που εδρεύει στις Βρυξέλλες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή