ΗΠΑ: Γιατί ένας Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής μπλοκάρει τις προαγωγές στις Ενοπλες Δυνάμεις

ΗΠΑ: Γιατί ένας Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής μπλοκάρει τις προαγωγές στις Ενοπλες Δυνάμεις

Στη Γερουσία, ένα μόνο μέλος μπορεί να καθυστερήσει διορισμούς ή προαγωγές, ακόμη και αν οι υπόλοιποι 99 συμφωνούν

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΡεπουμπλικανός Γερουσιαστής Τόμι Τούμπερβιλ επιμένει στην αλλαγή της πολιτικής αμβλώσεων του Πενταγώνου, μπλοκάροντας έτσι εκατοντάδες στρατιωτικούς διορισμούς και προαγωγές.

Τον Ιούνιο του 2022, το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών κατέρριψε τη συνταγματική κατοχύρωση του δικαιώματος των Αμερικανών γυναικών να κάνουν έκτρωση, αφήνοντας την επιλογή σε κάθε πολιτεία να νομοθετήσει για το ζήτημα.

Ως απάντηση στην απόφαση αυτή, ο Υπουργός Άμυνας Λόιντ Οστιν εξέδωσε οδηγία προς το Πεντάγωνο να λάβει μέτρα για τη διευκόλυνση της λήψης διοικητικής άδειας για τις γυναίκες που υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις και θέλουν προχωρήσουν σε άμβλωση. 

Εκλεγμένος στην Αλαμπάμα, μια συντηρητική πολιτεία στα νότια των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Τούμπερβιλ θεωρεί αφενός παράνομη την πολιτική του Πενταγώνου και αφετέρου τονίζει ότι ξοδεύονται «άσκοπα τα χρήματα των φορολογουμένων».

Παρόλα αυτά, ο Τούμπερβιλ  δεν προτείνει νομοθεσία για την ανατροπή της υφιστάμενης πολιτικής αλλά ζητά από τους Δημοκρατικούς να παρουσιάσουν το δικό τους νομοσχέδιο και να διεξαγάγουν στη συνέχεια ψηφοφορία.

Στη Γερουσία, ένα μόνο μέλος μπορεί να καθυστερήσει διορισμούς ή προαγωγές, ακόμη και αν οι υπόλοιποι 99 συμφωνούν.

Οι Δημοκρατικοί λένε ότι αυτή η κατάσταση θα μπορούσε να δεσμεύσει τη Γερουσία για μήνες, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν θέλουν να ενδώσουν στις απαιτήσεις του Ρεπουμπλικανού συναδέλφού τους και να ενθαρρύνουν ανάλογες καταστάσεις στο μέλλον. 

Με φόντο την άρνηση του Τούμπερβιλ δημιουργούνται σημαντικά προβλήματα στις Ενοπλες Δυνάμεις. Το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ δεν έχει επικεφαλής για πρώτη φορά εδώ και έναν αιώνα. Στα τέλη Σεπτεμβρίου δε ολοκληρώνεται η θητεία του σημερινού επικεφαλής των Γενικών Επιτελείων Στρατού, στρατηγού Μαρκ Μίλεϊ.

Με πληροφορίες από Associated Press

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT