Στο έλεος του καύσωνα και η Κίνα: Καταγράφηκε θερμοκρασία – ρεκόρ 52,2 βαθμών Κελσίου

Στο έλεος του καύσωνα και η Κίνα: Καταγράφηκε θερμοκρασία – ρεκόρ 52,2 βαθμών Κελσίου

Από τον Απρίλιο, χώρες στην Ασία έχουν πληγεί από αρκετά κύματα ρεκόρ ζέστης, κάτι το οποίο προκαλεί ανησυχίες σχετικά με την ικανότητά τους να προσαρμοστούν στο ταχέως μεταβαλλόμενο κλίμα.

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απομακρυσμένη πόλη στην άνυδρη βορειοδυτική Κίνα κατέγραψε χθες, Κυριακή, θερμοκρασίες άνω των 52 βαθμών Κελσίου, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης, σε ρεκόρ για τη χώρα, η οποία μόλις πριν από έξι μήνες έδινε μάχη με θερμοκρασίες -50 βαθμών Κελσίου.

Ο υδράργυρος στην πόλη Σανμπάο στην Τουρπάν της Σιντζιάνγκ ανέβηκε στους έως και 52,2 βαθμούς Κελσίου χθες, αναφέρει σήμερα η κρατική Xinjiang Daily, με το ρεκόρ ζέστης να αναμένεται να επιμείνει για τουλάχιστον άλλες πέντε ημέρες.

Η θερμοκρασία αυτή που καταγράφηκε χθες καταρρίπτει προηγούμενο ρεκόρ 50,3 βαθμών Κελσίου, το οποίο είχε καταγραφεί το 2015 κοντά στην Αϊντίνγκ σε μεγάλη λεκάνη με αμμόλοφους και λίμνες χωρίς νερό που βρίσκεται περισσότερα από 150 μέτρα κάτω από τη στάθμη της θάλασσας.

Από τον Απρίλιο, χώρες στην Ασία έχουν πληγεί από αρκετά κύματα ρεκόρ ζέστης, κάτι το οποίο προκαλεί ανησυχίες σχετικά με την ικανότητά τους να προσαρμοστούν στο ταχέως μεταβαλλόμενο κλίμα. Σύμφωνα με ειδικούς για το κλίμα, απομακρύνεται η επίτευξη του στόχου για τη διατήρηση μακροπρόθεσμα της ανόδου της θερμοκρασίας στον πλανήτη εντός του ορίου του 1,5 βαθμού Κελσίου.

Παρατεταμένες περίοδοι υψηλών θερμοκρασιών στην Κίνα έχουν προκαλέσει πιέσεις στα δίκτυα ηλεκτροδότησης και στις καλλιέργειες και εντείνονται οι ανησυχίες για πιθανή επανάληψη της ξηρασίας του περασμένου έτους, που ήταν η πιο σοβαρή των τελευταίων 60 ετών.

Στο έλεος του καύσωνα και η Κίνα: Καταγράφηκε θερμοκρασία – ρεκόρ 52,2 βαθμών Κελσίου-1
Φωτ.: ΑΡ

Η Κίνα δεν αντιμετωπίζει για πρώτη φορά μεγάλες διακυμάνσεις στις θερμοκρασίες με την αλλαγή των εποχών, αλλά αυτές γίνονται μεγαλύτερες.

Στις 22 Ιανουαρίου οι θερμοκρασίες στην Μόχε, πόλη στην βορειοανατολική επαρχία Χεϊλονγκτζιάνγκ, έπεσαν στους -53 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με την τοπική μετεωρολογική υπηρεσία, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ όλων των εποχών στην Κίνα των -52,3 βαθμών Κελσίου που είχε καταγραφεί το 1969.

Έκτοτε, οι μεγαλύτερες βροχοπτώσεις σε μια δεκαετία έπληξαν την κεντρική Κίνα, καταστρέφοντας χωράφια με σιτάρι σε περιοχή που είναι γνωστή ως σιτοβολώνας της χώρας.

Αυτήν την εβδομάδα οι ΗΠΑ και η Κίνα προσπαθούν να αναθερμάνουν τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, καθώς ο ειδικός απεσταλμένος για το Κλίμα των ΗΠΑ Τζον Κέρι βρίσκεται στο Πεκίνο για συνομιλίες με τον Κινέζο ομόλογό του Σιέ Τζενχουά.

Πηγή: ΑΠΕ-Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT