Ιταλία: Καύσωνας και θερμοκρασίες – ρεκόρ σε Σικελία και Σαρδηνία

Ιταλία: Καύσωνας και θερμοκρασίες – ρεκόρ σε Σικελία και Σαρδηνία

Στα δύο νησιά αναμένονται σήμερα οι υψηλότερες θερμοκρασίες όλων των εποχών με το θερμόμετρο να σκαρφαλώνει, βάσει προβλέψεων, στους 48 βαθμούς Κελσίου.

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρώπη, η ήπειρος που θερμαίνεται ταχύτερα στον κόσμο, προετοιμάζεται για ακόμα ένα κύμα καύσωνα, αυτή τη φορά στα ιταλικά νησιά, Σικελία και Σαρδηνία.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος, στα δύο νησιά αναμένονται οι υψηλότερες θερμοκρασίες όλων των εποχών με το θερμόμετρο να σκαρφαλώνει, βάσει προβλέψεων, στους 48 βαθμούς Κελσίου, σήμερα Τρίτη, όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Άλλοι μετεωρολόγοι, ωστόσο, περιμένουν ότι η θερμοκρασία θα κορυφωθεί γύρω στους 46 βαθμούς Κελσίου.

Οι Ιταλοί έχουν προειδοποιηθεί να προετοιμαστούν για τον χειρότερο καύσωνα του καλοκαιριού και επίσης για ένα από τα σφοδρότερα κύματα ζέστης όλων των εποχών. Σημειώνεται πως η θερμοκρασία στη Ρώμη τη Δευτέρα έφτασε σε επίπεδα σχεδόν ρεκόρ, αγγίζοντας τους 39 βαθμούς Κελσίου.

«Καμπανάκι» για τα ακραία φαινόμενα

Ιταλία: Καύσωνας και θερμοκρασίες – ρεκόρ σε Σικελία και Σαρδηνία-1

Ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας, Πέτερι Τάαλα, δήλωσε: «Τα ακραία καιρικά φαινόμενα … έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ανθρώπινη υγεία, τα οικοσυστήματα, τις οικονομίες, τη γεωργία, την ενέργεια και την παροχή νερού.

Αυτό υπογραμμίζει την αυξανόμενη επείγουσα ανάγκη να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου όσο το δυνατόν ταχύτερα και βαθύτερα».

Σημειώνεται πως την περυσινή χρονιά, 61.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από καύσωνες στην Ευρώπη.

Ο πλανήτης βίωσε τη θερμότερη εβδομάδα στην ιστορία του το 2023, μια ακόμη ένδειξη για το ότι η κλιματική αλλαγή γίνεται ολοένα πιο αισθητή.

Η θνησιμότητα λόγω ζέστης ήταν μεγαλύτερη σε Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία, γεγονός που δείχνει πόσο ευάλωτη είναι η νότια Ευρώπη στην άνοδο της θερμοκρασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή