Σε ανιψιό του Καντίροφ η θυγατρική της Danone στη Ρωσία

Σε ανιψιό του Καντίροφ η θυγατρική της Danone στη Ρωσία

Ο έλεγχος των δραστηριοτήτων της γαλλικής εταιρείας παραγωγής γιαουρτιού στη Ρωσία έχει περάσει σε κρατικό έλεγχο με εντολή του Κρεμλίνου.

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανιψιός του ηγέτη της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ διορίστηκε στη θέση του νέου επικεφαλής της κατασχεμένης ρωσικής θυγατρικής της Danone.

Ο έλεγχος των δραστηριοτήτων της γαλλικής εταιρείας παραγωγής γιαουρτιού στη Ρωσία έχει περάσει σε κρατικό έλεγχο με εντολή του Κρεμλίνου.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, πολλές δυτικές εταιρείες έχουν εγκαταλείψει τη Ρωσία και περιουσιακά στοιχεία τους έχουν τεθεί υπό κρατική διαχείριση. Στενοί σύμμαχοι του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν έχουν αποκτήσει τον έλεγχό τους.

Με διάταγμα που υπέγραψε ο Πούτιν την Κυριακή, το κράτος ανέλαβε τον έλεγχο της ρωσικής θυγατρικής της Danone, καθώς και ζυθοποιίας που ανήκει στην εταιρεία μπύρας Carlsberg.

Ο Γιακούμπ Ζακρίεφ, 32 ετών, αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τσετσενίας και υπουργός Γεωργίας της δημοκρατίας, ανέλαβε τη θέση του γενικού διευθυντή της Danone Ρωσίας την Τρίτη.

Ο διορισμός του επιβεβαιώθηκε από τον Αχμέντ Ντουντάγιεφ, υπουργό Εθνικής Πολιτικής, Εξωτερικών Σχέσεων και Πληροφοριών της Τσετσενίας.

«Η επιλογή του ως γενικού διευθυντή της Danone Ρωσίας δείχνει ότι οι εκπρόσωποι της ομάδας του προέδρου της Τσετσενίας και ήρωα της Ρωσίας Ραμζάν Αχματόβιτς Καντίροφ είναι ταλαντούχοι και επιτυχημένοι μάνατζερ», δήλωσε ο Ντουντάγιεφ.

Πρόσθεσε δε πως «διαθέτει τεράστια εμπειρία εργασίας στις πιο υπεύθυνες θέσεις».

Νέα γενιά μεγιστάνων

Ο Καντίροφ, στενός σύμμαχος του Πούτιν, έχει χαρακτηρίσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον Ζακρίεφ «αγαπημένο του ανιψιό». Ο Ζακρίεφ είναι γιος της Ζουλάι, μιας από τις μεγαλύτερες αδελφές του Καντίροφ, και σπούδασε οικονομικά στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας.

Ο διορισμός αποτελεί ακόμα μία ένδειξη της έκτασης που λαμβάνει η μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων στη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Αποκαλύπτει επίσης την επιρροή του Καντίροφ, γιου του πρώην προέδρου της Τσετσενίας Αχμάντ Καντίροφ, ο οποίος δολοφονήθηκε σε βομβιστική επίθεση στο Γκρόζνι το 2004.

Πολλοί επενδυτές τονίζουν ότι στη Ρωσία δημιουργείται μία νέα γενιά μεγιστάνων. Η πίστη στο Κρεμλίνο ανταμείβεται με τη διάθεση του ελέγχου περιουσιακών στοιχείων που συγκεντρώνουν σημαντικές ταμειακές ροές και έχουν μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης.

Μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων

Η Ρωσία λέει ότι αναγκάστηκε να δράσει για να διασφαλίσει τη συνέχιση της λειτουργίας σημαντικών επιχειρήσεων των οποίων οι δυτικοί ιδιοκτήτες ανακοίνωσαν ότι αποχωρούν. Ωστόσο, ενδέχεται να είναι δύσκολο για τους επενδυτές να ανακτήσουν τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων.

«Μπορεί να είναι δύσκολο να ανακτηθεί ο έλεγχος από τη νέα διοίκηση, ειδικά σε αυτές τις περιπτώσεις, όπου οι άνθρωποι που διορίζονται είναι ισχυροί τοπικοί παράγοντες», δήλωσε ο Κρις Γουέφερ, διευθύνων σύμβουλος της Macro-Advisory.

«Αναμφίβολα θα δούμε περισσότερες τέτοιες ενέργειες. Αλλά δεν θα πρέπει, τουλάχιστον προς το παρόν, οι δυτικές εταιρείες να αντιμετωπίζουν απειλές είτε έχουν δηλώσει ότι σκοπεύουν να παραμείνουν στη Ρωσία είτε έχουν δηλώσει ότι δεν επιθυμούν να αποχωρήσουν».

Το τέλος του ρωσικού πειράματος

Για την Danone, ο διορισμός του ανιψιού του Καντίροφ σηματοδοτεί το τέλος ενός ρωσικού πειράματος 30 ετών. Η Danone με έδρα το Παρίσι άνοιξε κατάστημα γαλακτοκομικών προϊόντων κοντά στην Κόκκινη Πλατεία ένα χρόνο μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.

Καθώς το χάος της δεκαετίας του 1990 αντιμετωπίστηκε, η Ρωσία και η πρώην Σοβιετική Ένωση θεωρήθηκαν σημαντική δυνητική αγορά.

Η Danone αναζήτησε συμμαχίες με μεγάλους τοπικούς παίκτες κατά τη διάρκεια των ετών της άνθησης, κερδίζοντας τελικά τουλάχιστον το ένα πέμπτο της αγοράς γαλακτοκομικών προϊόντων της Ρωσίας.

Η Danone ανακοίνωσε τον Οκτώβριο ότι θα παραιτηθεί από τον έλεγχο της επιχείρησης γαλακτοκομικών τροφίμων στη Ρωσία, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαγραφή έως και 1 δισ. ευρώ.

Η Danone φέρεται να παρακολουθεί στενά την κατάσταση στη Ρωσία, με έμφαση στην ασφάλεια του προσωπικού της, που αριθμεί 7.500 άτομα και είναι κατανεμημένο σε 13 εργοστάσια. Επίσης, εξετάζει τις νομικές επιλογές μετά τη ρωσική κατάσχεση των περιουσιακών της στοιχείων.

Σύμμαχοι του Πούτιν

Η εισβολή στην Ουκρανία ώθησε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους να επιβάλουν αυστηρές κυρώσεις στη Ρωσία και την επιχειρηματική της ελίτ, βήματα που ο Πούτιν εκλαμβάνει ως κήρυξη οικονομικού πολέμου.

Ο Πούτιν έχει δηλώσει ότι η Ρωσία δεν χρειάζεται τη Δύση, θα βασίζεται στους δικούς της τεράστιους πόρους και στρέφεται προς την Κίνα και άλλες δυνάμεις.

Οι σύμμαχοί του Γιούρι και Μιχαήλ Κοβάλτσουκ έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για τη θυγατρική της Carlsberg Baltika, η οποία εδρεύει στην Αγία Πετρούπολη, ανέφεραν οι Financial Times την Τρίτη.

Ο Ταϊμουράζ Βολόεφ, ο οποίος διηύθυνε τη Baltika από το 1991 έως το 2004, διορίστηκε πρόεδρός της, όπως ανακοίνωσε η Baltika.

Η Carlsberg ανακοίνωσε ότι οι επιπτώσεις δεν είναι σαφείς, τονίζοντας ότι δεν διατηρεί πλέον τον έλεγχο της διοίκησης ή των δραστηριοτήτων της Baltika μετά το προεδρικό διάταγμα.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή