Νότια Αφρική: Ο Πούτιν «συμφώνησε» να μην συμμετάσχει στη Σύνοδο των BRICS

Νότια Αφρική: Ο Πούτιν «συμφώνησε» να μην συμμετάσχει στη Σύνοδο των BRICS

Η Ρωσία θα εκπροσωπηθεί στη Σύνοδο από τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Ο Πούτιν, σε βάρος του οποίου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, θα λάβει μέρος μέσω βιντεοκλήσης.

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της ομάδας BRICS που πρόκειται να διεξαχθεί στη Νότια Αφρική τον Αύγουστο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η προεδρία της Νότιας Αφρικής.

Η Ρωσία θα εκπροσωπηθεί στην εν λόγω Σύνοδο στο Γιοχάνεσμπουργκ από τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ εκεί θα είναι παρόντες και οι ηγέτες της Βραζιλίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής.

Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA διευκρίνισε ωστόσο σήμερα, επικαλούμενο το Κρεμλίνο, ότι ο Πούτιν θα λάβει κι εκείνος μέρος στη Σύνοδο αλλά μέσω βιντεοκλήσης.

Η Νότια Αφρική αντιμετώπισε δίλημμα ως οικοδεσπότης της Συνόδου των BRICS επειδή, καθώς είναι μέλος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), θα έπρεπε να συλλάβει τον Πούτιν για εγκλήματα πολέμου εάν εκείνος πατούσε πόδι σε νοτιοαφρικανικό έδαφος.

Το ΔΠΔ εξέδωσε τον περασμένο Μάρτιο ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Πούτιν, κατηγορώντας τον για το έγκλημα πολέμου της αναγκαστικής μεταφοράς παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσία.

Η Μόσχα έχει διαμηνύσει ωστόσο από την πλευρά της ότι αυτό το ένταλμα σύλληψης είναι άκυρο από νομική άποψη καθώς η Ρωσία δεν είναι μέλος του ΔΠΔ.

Η Ρωσία δεν έχει αποκρύψει ένα πρόγραμμα με βάση το οποίο έχει μεταφέρει χιλιάδες παιδιά από την Ουκρανία στη Ρωσία, αλλά το παρουσιάζει ως ανθρωπιστική εκστρατεία για την προστασία ορφανών και παιδιών που εγκαταλείφθηκαν στη ζώνη του πολέμου.

Σύμφωνα με αίτηση τοπικού δικαστηρίου που δημοσιοποιήθηκε χθες Τρίτη, ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σιρίλ Ραμαφόζα είχε ζητήσει άδεια από το ΔΠΔ να μην συλλάβει τον Πούτιν γιατί αν το έκανε, αυτό θα ισοδυναμούσε με κήρυξη πολέμου.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, η Ρωσία ουδέποτε είπε στη Νότια Αφρική πως η σύλληψη του Πούτιν βάσει εντάλματος του ΔΠΔ θα σήμαινε «πόλεμο». Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ωστόσο στους δημοσιογράφους ότι ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί τι θα σήμαινε μια προσπάθεια να παραβιαστούν τα δικαιώματα του Πούτιν.

Η Νότια Αφρική δηλώνει ουδέτερη απέναντι στη σύγκρουση στην Ουκρανία, ωστόσο έχει επικριθεί από τις δυτικές δυνάμεις για τη φιλική στάση της προς τη Ρωσία η οποία βρίσκεται ιστορικά στο πλευρό του κυβερνώντος Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT