Αποφασισμένη να εκμηδενίσει τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών η Ρωσία: Πλήττει υποδομές, «απειλεί» ξένα πλοία

Αποφασισμένη να εκμηδενίσει τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών η Ρωσία: Πλήττει υποδομές, «απειλεί» ξένα πλοία

Ξεκινώντας από τα μεσάνυχτα της 20ής Ιουλίου, η Ρωσία θα θεωρεί όλα τα πλοία που ταξιδεύουν με προορισμό τα λιμάνια της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα ως δυνητικούς μεταφορείς στρατιωτικών φορτίων.

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αφού πρώτα αποχώρησε από τη σχετική συμφωνία για τις εξαγωγές μέσω Μαύρης Θάλασσας, μια συμφωνία που είχε επιτευχθεί έπειτα από διαμεσολάβηση του ΟΗΕ, η Μόσχα εν συνεχεία έπληξε υποδομές με σιτηρά στην Οδησσό και πλέον αφήνει να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να βάλει στο στόχαστρο ακόμη και ξένα πλοία εάν εκείνα επιχειρήσουν να προσεγγίσουν τα ουκρανικά λιμάνια.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι ξεκινώντας από τα μεσάνυχτα της 20ής Ιουλίου, θα θεωρεί όλα τα πλοία που ταξιδεύουν με προορισμό τα λιμάνια της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα ως δυνητικούς μεταφορείς στρατιωτικών φορτίων.

Στην ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στην εφαρμογή Telegram, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι μερικές περιοχές στα βορειοδυτικά και νότιοανατολικά τμήματα των διεθνών υδάτων της Μαύρης Θάλασσας κηρύσσονται προσωρινά επικίνδυνες για την ναυσιπλοΐα και ότι τα κράτη υπό την σημαία των οποίων ταξιδεύουν τα πλοία θα θεωρούνται εμπλεκόμενα στην σύρραξη της Ουκρανίας με το μέρος του Κιέβου.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει πει πως η συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά θα μπορούσε να συνεχίσει να λειτουργεί και χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας και πως η Ουκρανία εξετάζει πιθανές εναλλακτικές διαδρομές για τις εξαγωγές της. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters 

  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT