Ιράκ: Διαδηλωτές εισέβαλαν στην πρεσβεία της Σουηδίας και την πυρπόλησαν

Ιράκ: Διαδηλωτές εισέβαλαν στην πρεσβεία της Σουηδίας και την πυρπόλησαν

Δεν είναι σαφές αν βρίσκονταν μέλη του σουηδικού διπλωματικού προσωπικού στο κτίριο

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκατοντάδες διαδηλωτές εισέβαλαν στο κτιριακό συγκρότημα της πρεσβείας της Σουηδίας στη Βαγδάτη και πυρπόλησαν κτίριο τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, πράξη που η κυβέρνηση του Ιρακ έσπευσε να καταδικάσει απερίφραστα.

Η πηγή από την πρεσβεία διαβεβαίωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς πως δεν τραυματίστηκε κανένα μέλος της σουηδικής διπλωματικής αντιπροσωπείας· απέφυγε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Στη διαδήλωση κάλεσαν υποστηρικτές του σιίτη ιεροκήρυκα Μοκτάντα αλ Σαντρ, ενόψει της αναμενόμενης νέας καύσης του Κορανίου μπροστά στην ιρακινή πρεσβεία στη Στοκχόλμη, στο πλαίσιο συγκέντρωσης που αποφάσισαν να επιτρέψουν οι αρχές της Σουηδίας.

Προηγούμενη καύση αντιτύπου του Κορανίου, μπροστά στο μεγαλύτερο ισλαμικό τέμενος στην πρωτεύουσα της Σουηδίας από Ιρακινό, προκάλεσε διαμαρτυρίες, διαδηλώσεις και την καταδίκη μεγάλου μέρους του μουσουλμανικού κόσμου.

Βίντεο που μεταφορτώθηκαν στην πλατφόρμα Telegram από υποστηρικτές του Μοκτάντα αλ Σαντρ εικονίζουν κόσμο να συγκεντρώνεται στη σουηδική πρεσβεία περί τη 01:00 [σ.σ. τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας] προτού προχωρήσει σε εισβολή στο κτίριο περίπου μια ώρα αργότερα.

Κατόπιν εικονίζεται καπνός να αναδίδεται από κτίριο στο συγκρότημα της πρεσβείας.

Δεν είναι σαφές αν βρίσκονταν μέλη του σουηδικού διπλωματικού προσωπικού στο κτίριο όταν έγινε η έφοδος των διαδηλωτών.

Κυβερνητική καταδίκη

Το ιρακινό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε «με τον πιο σθεναρό τρόπο» την πυρπόληση της πρεσβείας της Σουηδίας και τόνισε πως η κυβέρνηση διέταξε τις δυνάμεις ασφαλείας να διενεργήσουν «επείγουσα έρευνα», αναφέρει δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

«Η ιρακινή κυβέρνηση ανέθεσε στις αρμόδιες υπηρεσίες ασφαλείας να διενεργήσουν επείγουσα έρευνα και να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να χυθεί φως στις περιστάσεις του γεγονότος και να ταυτοποιηθούν και να λογοδοτήσουν οι δράστες», αναφέρει η ανακοίνωση της ιρακινής διπλωματίας.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Σουηδίας διαβεβαίωσε ότι το διπλωματικό προσωπικό της σκανδιναβικής χώρας στην ιρακινή πρωτεύουσα, είναι «ασφαλές» προσθέτοντας ότι βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία μαζί του, μετά την εισβολή στο κτιριακό συγκρότημα της σουηδικής πρεσβείας και την πυρπόληση τουλάχιστον μέρους του από διαδηλωτές, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για την επικείμενη νέα καύση αντιτύπου του Κορανίου στη Στοκχόλμη.

Καταδικάζοντας την επίθεση εναντίον της πρεσβείας της, η σουηδική διπλωματία θύμισε πως είναι οι ιρακινές αρχές αυτές που έχουν την ευθύνη για την προστασία των διπλωματικών αποστολών όσο και του προσωπικού τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT