Νέα Ζηλανδία: Δύο νεκροί από πυροβολισμούς λίγο πριν την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών

Νέα Ζηλανδία: Δύο νεκροί από πυροβολισμούς λίγο πριν την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Κρις Χίπκινς ανέφερε ότι η επίθεση δεν θεωρείται τρομοκρατική ενέργεια, ενώ το τουρνουά θα πραγματοποιηθεί κανονικά όπως είχε προγραμματιστεί.

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν έπειτα από πυροβολισμούς στο κέντρο του Οκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, λίγες ώρες πριν από την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών.

Οπως αναφέρει το BBC, ακόμη έξι άτομα, μεταξύ των οποίων αστυνομικοί, τραυματίστηκαν, ενώ ο δράστης είναι επίσης νεκρός μετά το περιστατικό.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Κρις Χίπκινς ανέφερε ότι η επίθεση δεν θεωρείται τρομοκρατική ενέργεια, ενώ το τουρνουά θα πραγματοποιηθεί κανονικά όπως είχε προγραμματιστεί. Ο κόσμος, πρόσθεσε ο Χίπκινς, πρέπει να είναι βέβαιος ότι η αστυνομία είχε εξουδετερώσει την απειλή και ότι δεν συντρέχει κίνδυνος μετά το περιστατικό.

Νέα Ζηλανδία: Δύο νεκροί από πυροβολισμούς λίγο πριν την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών-1
Οι αστυνομικές αρχές στη διάρκεια ερευνών στο εργοτάξιο όπου έλαβαν χώρα οι πυροβολισμοί. Jason Oxenham/New Zealand Herald via AP

Ταυτόχρονα, αποσαφήνισε ότι κανένα πολιτικό ή ιδεολογικό κίνητρο δεν έχει εντοπιστεί πίσω από την επίθεση. Σημειώνεται ότι ο δράστης ήταν οπλισμένος με κυνηγετικό όπλο.

Οπως αναφέρει ο Guardian που επικαλείται τις αστυνομικές αρχές της Νέας Ζηλανδίας, ο ένοπλος άνδρας είχε στο παρελθόν καταδικαστεί σε κατ’ οίκον περιορισμό, με εξαίρεση τη δυνατότητα να εργάζεται στο εργοτάξιο όπου έλαβε χώρα το περιστατικό, ενώ φέρεται πως είχε ιστορικό ενδοοικογενειακής βίας

Ο πρωθυπουργός της χώρας ευχαρίστησε «τους γενναίους άνδρες και γυναίκες της αστυνομίας της Νέας Ζηλανδίας που έθεσαν τους εαυτούς τους ενώπιον του κινδύνου, προκειμένου να σώσουν τις ζωές άλλων».

Νέα Ζηλανδία: Δύο νεκροί από πυροβολισμούς λίγο πριν την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών-2
Μέλη της ομάδας των Φιλιππίνων κατευθύνεται προς το πούλμαν από ξενοδοχείο, κοντά στο περιστατικό. AP Photo/Abbie Parr

Σύμφωνα με τον δήμαρχο του Οκλαντ, Γουέιν Μπράουν, όλο το προσωπικό της FIFA και οι ποδοσφαιρικές αποστολές είναι ασφαλείς.

«Δεν μπορώ να θυμηθώ να έχει συμβεί ποτέ κάτι τέτοιο στην όμορφη πόλη μας. Τα σημερινά γεγονότα ήταν τραγικά και οδυνηρά για όλους τους κατοίκους του Οκλαντ, καθώς αυτό δεν είναι κάτι που το έχουμε συνηθίσει», έγραψε ο κ. Μπράουν στο Twitter.

Η FIFA εξέφρασε τα «θερμά της συλλυπητήρια» στις οικογένειες των θυμάτων και τόνισε ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με τις αρχές της Νέας Ζηλανδίας.

Ο εναρκτήριος αγώνας θα διεξαχθεί μεταξύ της Νέας Ζηλανδίας και της Νορβηγίας στο Eden Park της πόλης. Ο υπουργός Αθλητισμού Γκραντ Ρόμπερτσον δήλωσε ότι θα υπάρξει ενισχυμένη αστυνομική δύναμη. Το ένατο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών διοργανώνεται από κοινού από τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία.

Με πληροφορίες από BBC και Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή