Ο Σι Τζινπίνγκ υποδέχθηκε τον «παλιό φίλο» Κίσινγκερ

Ο Σι Τζινπίνγκ υποδέχθηκε τον «παλιό φίλο» Κίσινγκερ

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είπε στον Χένρι Κίσινγκερ ότι «παλιοί φίλοι» όπως εκείνος δεν θα ξεχαστούν ποτέ, κατά τη συνάντησή τους στο Πεκίνο την Πέμπτη

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είπε στον Χένρι Κίσινγκερ ότι «παλιοί φίλοι» όπως εκείνος δεν θα ξεχαστούν ποτέ, κατά τη συνάντησή τους στο Πεκίνο την Πέμπτη και ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες του Πεκίνου και της Ουάσινγκτον να βελτιώσουν τις μεταξύ τους σχέσεις.

«Για ακόμα μία φορά, η Κίνα και οι ΗΠΑ βρίσκονται ενώπιον σοβαρών διλημμάτων για το πώς θα συνεχίσουν στο εξής, και για ακόμα μία φορά και οι δύο πλευρές πρέπει να επιλέξουν», είπε ο Σι Τζινπίνγκ απευθυνόμενος στον πρώην Αμερικανό διπλωμάτη ηλικίας 100 ετών.

Ο ρόλος του Κίσινγκερ το 1970

Ο Κίσινγκερ διαδραμάτισε σημαντικό διπλωματικό ρόλο στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου τη δεκαετία του 1970, όταν υπηρέτησε ως υπουργός Εξωτερικών και σύμβουλος εθνικής ασφάλειας στις κυβερνήσεις των προέδρων Ρίτσαρντ Νίξον και Τζέραλντ Φορντ.

«Ο κινεζικός λαός δεν ξεχνά ποτέ τους παλιούς του φίλους και οι σινοαμερικανικές σχέσεις θα είναι πάντα συνδεδεμένες με το όνομα του Χένρι Κίσινγκερ», είπε ο Σι στον Κίσινγκερ στη διάρκεια της συνάντησής τους στον κρατικό ξενώνα Ντιαογιούταϊ, όπου συχνά γίνονται δεκτοί ξένοι αξιωματούχοι.

Ο Κίσινγκερ, ο οποίος χαίρει μεγάλου σεβασμού στην Κίνα και πραγματοποιεί τακτικές επισκέψεις μετά την αποχώρησή του από το αξίωμα, δήλωσε ευγνώμων που το Πεκίνο οργάνωσε τη συνάντηση στο κτήριο όπου συναντήθηκε για πρώτη φορά με Κινέζο ηγέτη.

«Η σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας είναι ζήτημα παγκόσμιας ειρήνης και προόδου της ανθρώπινης κοινωνίας», ανέφερε ο Κίσινγκερ σύμφωνα με τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα CCTV της Κίνας.

Με πληροφορίες από το Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT