Δύο πλανήτες «δείχνουν» να μοιράζονται την ίδια τροχιά

Δύο πλανήτες «δείχνουν» να μοιράζονται την ίδια τροχιά

Οι παρατηρήσεις των επιστημόνων θα βοηθήσουν να καταλάβουμε όχι μόνο το σχηματισμό των εξωπλανητών, αλλά και το σχηματισμό ολόκληρων αστρικών συστημάτων

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο πλανήτες δείχνουν να μοιράζονται την ίδια τροχιά γύρω από το άστρο τους σύμφωνα με πρόσφατες παρατηρήσεις αστρονόμων.

Πρόκειται για την ισχυρότερη απόδειξη της παράξενης αυτής κοσμικής σύζευξης την οποία οι επιστήμονες υποπτεύονταν για καιρό αλλά δεν είχαν επιβεβαιώσει. 

Χρησιμοποιώντας ένα τηλεσκόπιο στη Χιλή, η ομάδα των επιστημόνων εντόπισε ένα νέφος στην ίδια τροχιά με έναν πλανήτη που περιφέρεται γύρω από αυτό το άστρο, 370 έτη φωτός στον αστερισμό του Κενταύρου. Υποψιάζονται ότι πρόκειται είτε για έναν πλανήτη σε σχηματισμό είτε για υπολείμματα ενός πλανήτη που υπήρξε κάποτε.

Το σύστημα με την ονομασία PDS-70, ήταν ήδη γνωστό για δύο αέριους γίγαντες εξωπλανήτες οι οποίοι βρίσκονται στη διαδικασία σχηματισμού. Τώρα, οι παρατηρήσεις αποκάλυψαν πως στην τροχιά του PDS-70b υπάρχει και ένα νέφος σκόνης, το οποίο βρίσκεται ακόμα στο στάδιο σχηματισμού και έχει τη διπλάσια μάζα από τη Σελήνη μας.

Αν η ανακάλυψη αυτή επιβεβαιωθεί, θα ενισχύσει μια θεωρία ότι η Γη κάποτε μοιραζόταν την ίδια τροχιά, με έναν αντικείμενο στο μέγεθος του Aρη που αργότερα συνετρίβη πάνω σε αυτήν με αποτέλεσμα να σχηματιστεί το φεγγάρι. Η Σελήνη θεωρείται ότι έχει σχηματιστεί περίπου 50 εκατομμύρια χρόνια μετά τη γέννηση του ηλιακού συστήματος, από τα συντρίμμια της σύγκρουσης μεταξύ ενός σώματος σαν τον Άρη (έχει ονομαστεί Θεία) και της Γης.

Η ομάδα θα παρατηρήσει το σύστημα ξανά το 2026, για να διαπιστώσει αν ο PDS-70c κινείται αρμονικά με το νέφος.

Οι παρατηρήσεις θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε όχι μόνο το σχηματισμό των εξωπλανητών, αλλά και το σχηματισμό ολόκληρων αστρικών συστημάτων, αναφέρει το Associated Press. 

Με πληροφορίες από Associated Press, New Scientist

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή