Κίνα: Στόχος χάκερ και ο Αμερικανός πρέσβης Νίκολας Μπερνς

Κίνα: Στόχος χάκερ και ο Αμερικανός πρέσβης Νίκολας Μπερνς

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της WSJ, το μέιλ του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν δεν έχει παραβιαστεί.

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στο Πεκίνο, Νίκολας Μπερνς φέρεται να είναι ένας από τους Αμερικανούς αξιωματούχους των οποίων τα email παραβιάστηκαν σε πρόσφατη επίθεση Κινέζων χάκερς που κατέλαβε εξαπίνης την Ουάσιγκτον. 

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, άλλος ένας στόχος της κυβερνοεπίθεσης ήταν ο Ντάνιελ Κρίνενμπινκ, υφυπουργός Εξωτερικών για την Ανατολική Ασία. 

Την περασμένη εβδομάδα οπότε και αποκαλύφθηκε η επίθεση, η διοίκηση Μπάιντεν παραδέχθηκε πως είχε παραβιαστεί και ο λογαριασμός ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της υπουργού Εμπορίου, Τζίνα Ραϊμόντο

Όπως ανέφεραν Αμερικανοί αξιωματούχοι, τα τρία αυτά άτομα ήταν τα πιο υψηλόβαθμα της αμερικανικής διοίκησης που έπεσαν θύματα των χάκερς, αν και συνολικά εκτιμάται πως ίσως έχουν παραβιαστεί εκατοντάδες χιλιάδες κυβερνητικά mail. 

«Για λόγους ασφαλείας, προσώρας δεν θα προβούμε σε γνωστοποίηση περαιτέρω πληροφοριών σχετικά με τη φύση και την έκταση αυτού του περιστατικού κυβερνοασφάλειας» σημείωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών. 

«Το υπουργείο διαρκώς παρακολουθεί και λαμβάνει μέτρα σε ανησυχητική δραστηριότητα στα δίκτυά της. Η έρευνά μας βρίσκεται σε εξέλιξη, εξ ου και δεν δυνάμεθα να παράσχουμε περισσότερες πληροφορίες» πρόσθεσε. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της WSJ, το μέιλ του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν δεν έχει παραβιαστεί, ούτε επίσης οι λογαριασμοί ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των στενών συνεργατών του.

Οι χάκερς, ωστόσο, ενδέχεται να απέκτησαν πρόσβαση στους εσωτερικούς διαλόγους και τις προετοιμασίες των Αμερικανών για την κρίσιμη συνάντηση των Μπλίνκεν, Κρίτενμπρινκ και Μπερνς με τον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζιπίνγκ τον περασμένο μήνα. 

Οι αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών φέρεται να αιφνιδιάστηκαν από τη μυστικότητα και την πολυπλοκότητα της κυβερνοεπίθεσης, η οποία για να παρεισφρήσει στους κυβερνητικούς λογαριασμούς, εκμεταλλεύτηκε ένα σφάλμα στο υπολογιστικό νέφος της Microsoft – το οποίο έχει ήδη αποκατασταθεί. 

Η Microsoft ταυτοποίησε τους δράστες ως την κινεζική ομάδα Storm-0558, την οποία χαρακτήρισε «καλά εξοπλισμένη και ενημερωμένη στην κατασκοπεία». 

Πηγή: WSJ/Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT