Βρετανία: Σκληρή δοκιμασία για τον Σούνακ

Βρετανία: Σκληρή δοκιμασία για τον Σούνακ

Βαριά ήττα των Τόρις στις επαναληπτικές εκλογές – Κράτησαν μόνο την πρώην έδρα του Τζόνσον

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ υπέστη την Παρασκευή ένα βαρύ πολιτικό πλήγμα, καθώς οι ψηφοφόροι απέρριψαν το κόμμα του σε δύο κοινοβουλευτικές εκλογές τις οποίες περίμενε να κερδίσει. Οι Συντηρητικοί έχασαν από το αναγεννημένο Εργατικό Κόμμα στο Σέλμπι και το Αϊνστι, μια περιοχή στη βόρεια Αγγλία όπου οι Τόρις απολαμβάνουν παραδοσιακά μια επιβλητική πλειοψηφία. Μια δεύτερη έδρα, αυτή του Σόμερτον εντ Φρόουμ, κερδήθηκε από τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, ένα κεντρώο κόμμα.

Οι Συντηρητικοί κατάφεραν να διατηρήσουν μόνο μία, το Αξμπριτζ και Σάουθ Ρούισλιπ, την εκλογική περιφέρεια που κατείχε ο πρώην πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον μέχρι την παραίτησή του από το Κοινοβούλιο τον περασμένο μήνα, αν και οι Εργατικοί αύξησαν σημαντικά το ποσοστό τους ακόμη και εκεί. Οι τρεις αυτές επαναληπτικές εκλογές αποτέλεσαν μια σκληρή ενδιάμεση δοκιμασία για τον Σούνακ, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία μετά τη χαώδη πρωθυπουργία διάρκειας έξι εβδομάδων της Λιζ Τρας το περασμένο φθινόπωρο. Ο Σούνακ έχει αγωνιστεί να αντιστρέψει την κατρακύλα των Συντηρητικών στους εννέα μήνες που βρίσκεται στην εξουσία, ωστόσο μια σειρά από σκάνδαλα, η παραπαίουσα οικονομία και η παρακμή των δημόσιων υπηρεσιών της Βρετανίας έχουν κάνει το κόμμα του βαθιά αντιδημοφιλές.

Στο Αξμπριτζ οι Εργατικοί ήλπιζαν να διεκδικήσουν την έδρα που κατείχε ο Τζόνσον για οκτώ χρόνια προτού παραιτηθεί υπό το βάρος των κατηγοριών για το «partygate». Ωστόσο, ο υποψήφιος του Συντηρητικού Κόμματος Στιβ Τάκγουελ κέρδισε το 45,16% των ψήφων μετά μια εκστρατεία στην οποία κυριάρχησε ένα τοπικό ζήτημα – η σχεδιαζόμενη επέκταση μιας ζώνης χαμηλών εκπομπών ρύπων στο εξωτερικό Λονδίνο, η οποία επιβάλλει φόρο στα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα ηλικίας άνω των 16 ετών.

Ο χρόνος για τον Σούνακ τελειώνει και φαίνεται πως τα περιθώρια για να βελτιώσει τη θέση του κόμματός του έχουν σχεδόν εξαντληθεί. Σύμφωνα με τον νόμο, οι γενικές εκλογές πρέπει να διεξαχθούν έως τον Ιανουάριο του 2025.

Οι περισσότεροι παρατηρητές όμως πιστεύουν ότι ο Σούνακ θα τις προκηρύξει το φθινόπωρο του 2024, αν όχι νωρίτερα, για να αποφύγει την προσπάθεια να πείσει τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν στη μέση του χειμώνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή