Δώδεκα υπουργεία της Νορβηγίας δέχτηκαν κυβερνοεπίθεση

Δώδεκα υπουργεία της Νορβηγίας δέχτηκαν κυβερνοεπίθεση

Η επίθεση έπληξε τον δημόσιο τομέα της χώρας, η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο πάροχο αερίου της Ευρώπης και το βορειότερο μέλος του ΝΑΤΟ.

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δώδεκα υπουργεία της Νορβηγίας δέχτηκαν κυβερνοεπίθεση, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα η νορβηγική κυβέρνηση, στην τελευταία επίθεση που πλήττει τον δημόσιο τομέα της χώρας που αποτελεί τον μεγαλύτερο πάροχο αερίου της Ευρώπης και το βορειότερο μέλος του ΝΑΤΟ.

«Ταυτοποιήσαμε αδυναμία στην πλατφόρμα ενός εκ των παρόχων μας», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Έρικ Χόουπ, επικεφαλής της κυβερνητικής υπηρεσίας που είναι αρμόδια για την παροχή υπηρεσιών σε υπουργεία.

Η επίθεση ταυτοποιήθηκε λόγω της «ασυνήθιστης» κίνησης στην πλατφόρμα του παρόχου, δήλωσε ο αξιωματούχος, που αρνήθηκε ωστόσο να δώσει άλλες λεπτομέρειες. Ανακαλύφθηκε στις 12 Ιουλίου και αποτελεί αντικείμενο έρευνας από τις αστυνομικές αρχές.

«Είναι πολύ νωρίς να πούμε ποιος βρίσκεται πίσω από αυτό και ποια είναι η έκταση του αντίκτυπου (της επίθεσης)», δήλωσε.

Ο μεγαλύτερος πάροχος αερίου της Ευρώπης

Η Νορβηγία είναι ο μεγαλύτερος πάροχος αερίου της Ευρώπης μετά τη μείωση στις ροές ρωσικού αερίου καθώς και η μεγαλύτερη χώρα εξαγωγής πετρελαίου στη δυτική Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον Χόουπ, από την επίθεση δεν επηρεάστηκε το πρωθυπουργικό γραφείο ούτε τα υπουργεία Εξωτερικών, Άμυνας και Δικαιοσύνης καθώς χρησιμοποιούν διαφορετική πλατφόρμα.

Ο δημόσιος τομέας της Νορβηγίας έχει αποτελέσει στόχο κυβερνοεπιθέσεων και στο παρελθόν, όπως τον Ιούνιο του 2022, όταν έγινε «κατανεμημένη επίθεση άρνησης υπηρεσίας» (DDoS),  η οποία αποδόθηκε σε «εγκληματική φιλορωσική οργάνωση».

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT