Ισραήλ: Εν μέσω διαδηλώσεων η ψηφοφορία για την αμφιλεγόμενη δικαστική μεταρρύθμηση

Ισραήλ: Εν μέσω διαδηλώσεων η ψηφοφορία για την αμφιλεγόμενη δικαστική μεταρρύθμηση

Η μεταρρύθμιση που προωθεί ο εθνικιστικός, θρησκευτικός συνασπισμός υπό τον Νετανιάχου έχει πυροδοτήσει διαμαρτυρίες άνευ προηγουμένου.

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησε τη Δευτέρα η τελική ψηφοφορία επί της αμφισβητούμενης μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος που προωθεί η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου στο κοινοβούλιο του Ισραήλ.

Οι συνομιλίες για την αντιμετώπιση μίας από τις χειρότερες πολιτικές κρίσεις που έχουν πλήξει τη χώρα, εδώ και δεκαετίες, φαινόταν να καταρρέουν.

Ο πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ έκανε λόγο για «εθνική έκτακτη ανάγκη» και ηγήθηκε των συνομιλιών που αποσκοπούν στην εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης. Η μεταρρύθμιση που προωθεί ο εθνικιστικός, θρησκευτικός συνασπισμός υπό τον Νετανιάχου έχει πυροδοτήσει διαμαρτυρίες άνευ προηγουμένου.

Η αστυνομία χρησιμοποίησε κανόνι νερού για να διαλύσει διαδήλωση, ενώ συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν διαμαρτυρία κλείνοντας τον δρόμο μπροστά από το κοινοβούλιο. Μαζικές διαδηλώσεις έξω από την Κνεσέτ πραγματοποιήθηκαν και χθες Κυριακή.

«Δεν πρόκειται να καταλήξουμε σε συμφωνία που να προστατεύει τη δημοκρατία του Ισραήλ με αυτή την κυβέρνηση», δήλωσε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει η πολύωρη ψηφοφορία στην Κνεσέτ.

Αυξάνεται η πίεση

Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν τράπεζες και επιχειρήσεις, καθώς αυξήθηκε η πίεση στον Νετανιάχου.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός βγήκε τη Δευτέρα το πρωί από το νοσοκομείο, όπου παρέμεινε δύο νύχτες, προκειμένου να του τοποθετηθεί βηματοδότης.

Ο Νετανιάχου έχει παροτρυνθεί από την Ουάσιγκτον από τη μία πλευρά να καταλήξει σε συμβιβασμό με την αντιπολίτευση, ενώ οι σκληροπυρηνικοί εταίροι του στον συνασπισμό πιέζουν να προχωρήσει η νομοθεσία και να δρομολογηθούν αλλαγές στο δικαστικό σύστημα.

Εξάπλωση της κρίσης 

Η κρίση έχει εξαπλωθεί στον στρατό, όπου χιλιάδες εθελοντές έφεδροι αναμενόταν να απέχουν από τα καθήκοντά τους αν η κυβέρνηση συνέχιζε να προωθεί τα σχέδιά της, με αποτέλεσμα η πάλαι ποτέ πολεμική ετοιμότητα του Ισραήλ να τίθεται σε κίνδυνο.

Ωστόσο, έχοντας άνετη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, ο συνασπισμός του Νετανιάχου φαινόταν ότι θα κατάφερνε να κερδίσει την ψηφοφορία για το νομοσχέδιο, το οποίο περιορίζει εξουσίες του Ανωτάτου Δικαστηρίου, όπως τη δυνατότητα να ακυρώνει υπουργικές αποφάσεις.

«Καταστροφή»

«Οδεύουμε προς καταστροφή», είπε ο Λαπίντ, απευθυνόμενος στους βουλευτές κατά τη διάρκεια μιας θυελλώδους συζήτησης.

«Αν ψηφίσετε υπέρ αυτού του νομοσχεδίου, θα αποδυναμώσετε το κράτος του Ισραήλ, τον λαό του, καθώς και τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις», πρόσθεσε.

Ο Νετανιάχου, ο οποίος κατηγορείται για διαφθορά, επιμένει ότι η μεταρρύθμιση είναι απαραίτητη, προκειμένου να υπάρξει ισορροπία των εξουσιών.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιαρίβ Λεβίν, εμπνευστής αλλαγών, υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο, το οποίο, μεταξύ άλλων, τροποποιεί νόμο που επιτρέπει στο Ανώτατο Δικαστήριο να ακυρώνει αποφάσεις που κρίνει «παράλογες».

«Δεν υπάρχει λόγος να φοβόμαστε την τροπολογία. Υπάρχουν πολλοί λόγοι να τη δούμε ως σημαντικό βήμα προς την αποκατάσταση της ισορροπίας και ως σεβασμό της επιλογής των ψηφοφόρων», είπε ο Λεβίν.

«Παρεμβατικό» δικαστήριο

Ο συνασπισμός του Νετανιάχου έχει δηλώσει την αποφασιστικότητά του να αντιμετωπίσει την «υπερβατικότητα» του Ανώτατου Δικαστηρίου το οποίο θεωρεί ότι έχει γίνει «υπερβολικά παρεμβατικό».

Οι επικριτές τονίζουν ότι η τροποποίηση εισήχθη βιαστικά και θα ανοίξει την πόρτα σε καταχρήσεις εξουσίας, αφαιρώντας έναν από τους λίγους αποτελεσματικούς ελέγχους στην εκτελεστική εξουσία, σε μία χώρα χωρίς γραπτό σύνταγμα.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τα σχέδιά της για αλλαγές στο δικαστικό σύστημα τον Ιανουάριο, αμέσως μετά την ορκωμοσία της, προκαλώντας ανησυχία στους συμμάχους στο εξωτερικό για τη δημοκρατία στο Ισραήλ και πλήττοντας την οικονομία.

Το Σέκελ έχει αποδυναμωθεί κατά περίπου 8% έκτοτε.

Οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες του Ισραήλ, η Leumi και η Hapoalim, ανακοίνωσαν ότι θα επιτρέψουν στους εργαζόμενούς τους να διαδηλώσουν τη Δευτέρα χωρίς απώλειες στον μισθό τους.

Απεργίες πραγματοποιήθηκαν σε περίπου 150 εταιρείες του Ισραήλ, ενώ δύο από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα της χώρας, ανακοίνωσαν ότι τα καταστήματα στα εμπορικά τους κέντρα θα παραμείνουν κλειστά.

Με πληροφορίες από το Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή