Βρετανία: Παραιτείται η CEO της NatWest για την υπόθεση με τους λογαριασμούς του Φάρατζ

Βρετανία: Παραιτείται η CEO της NatWest για την υπόθεση με τους λογαριασμούς του Φάρατζ

Ανθρωποι της τράπεζας εξέφρασαν ανησυχίες για «τη φήμη του ιδρύματος λόγω της σύνδεσής της με αυτόν»

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την παραίτησή της υπέβαλε η διευθύνουσα σύμβουλος της μεγάλης βρετανικής τράπεζας NatWest, Aλισον Ρόουζ, έχοντας παραδεχθεί πως διέρρευσε πληροφορίες στο BBC σχετικές με τον τραπεζικό λογαριασμό του Νάιτζελ Φάρατζ.

Η συζήτηση με τον αρχισυντάκτη επιχειρηματικών θεμάτων του BBC αφορούσε το κλείσιμο του λογαριασμού του γνωστού ευρωσκεπτικιστή πολιτικού στην ιδιωτική τράπεζα Coutts που ανήκει στη NatWest.

Εγγραφα που εξασφάλισε ο ίδιος δείχνουν πως η απόφαση για το κλείσιμο του λογαριασμού βασίστηκε εν μέρει στη μείωση των καταθέσεών του, ωστόσο οι ιθύνοντες εξέφρασαν ανησυχίες για «τη φήμη της τράπεζάς μας λόγω της σύνδεσής της με αυτόν».

Ο Φάρατζ είχε επικρίνει δημοσίως την Coutts ισχυριζόμενος ότι το κλείσιμο του λογαριασμού είχε γίνει λόγω των πολιτικών του πεποιθήσεων. Το BBC είχε μεταδώσει πως η απόφαση οφειλόταν στο ότι οι καταθέσεις του Φάρατζ είχαν πέσει κάτω από το όριο του ενός εκατομμυρίου λιρών.

Το βρετανικό δίκτυο απολογήθηκε στον πρώην ηγέτη του UKIP και του Κόμματος Brexit, ενώ η Ρόουζ παραδέχθηκε πως ήταν η πηγή της διαρροής και αποδέχθηκε ότι επρόκειτο για σοβαρό σφάλμα κρίσης.

Σε δήλωσή της πάντως αρνήθηκε ότι συζήτησε προσωπικές πληροφορίες οικονομικής φύσης του Φάρατζ.

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ και μέλη της κυβέρνησης σχολίασαν ότι το πρώην αφεντικό της NatWest έπραξε ορθώς παραιτούμενη.

Η απόφαση της Coutts επικρίθηκε δριμύτατα από τους κυβερνώντες Συντηρητικούς. «Δεν είναι σωστό αυτό. Σε κανέναν δεν θα έπρεπε να απαγορεύεται να χρησιμοποιεί βασικές υπηρεσίες λόγω των πολιτικών απόψεών του. Η ελευθερία της έκφρασης είναι ο θεμέλιος λίθος της δημοκρατίας μας», είπε ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ.

Ο υπουργός Ενέργειας Γκραντ Σαπς χαρακτήρισε «ντροπιαστική» την απόφαση της τράπεζας, ενώ η υπουργός Εσωτερικών Σουέλα Μπράβερμαν έκανε λόγο για «σκάνδαλο».

Mε πληροφορίες από BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή