Ουκρανία: Τώρα γενικεύεται η ουκρανική αντεπίθεση, εκτιμούν οι Αμερικανοί

Ουκρανία: Τώρα γενικεύεται η ουκρανική αντεπίθεση, εκτιμούν οι Αμερικανοί

Οι Ουκρανοί φέρονται να ρίχνουν πλέον στη μάχη δυνάμεις που κρατούσαν σε εφεδρεία

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ουκρανία εξαπολύει πλέον την κύρια αντεπίθεσή της, ρίχνοντας χιλιάδες στρατιώτες που κρατούνταν σε εφεδρεία, πολλοί από τους οποίους είναι εκπαιδευμένοι και εξοπλισμένοι από τη Δύση, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι του Πενταγώνου την Τετάρτη, μερικές ώρες αφότου Ρώσοι αξιωματούχοι ανέφεραν μεγάλες ουκρανικές επιθέσεις στη νότια περιοχή Ζαπορίζια.

Ο Ιγκόρ Κονασένκοφ, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, είπε ότι οι Ουκρανοί πραγματοποίησαν «μαζική» επίθεση με τρία τάγματα, ενισχυμένα με τανκς, νότια της πόλης Ορίχιβ, και στη συνέχεια ένα άλλο λίγα χιλιόμετρα νοτιότερα κοντά στο χωριό Ρομπότινε. Και οι δύο απωθήθηκαν, είπε το υπουργείο.

Αλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι η τελευταία ουκρανική επίθεση μπορεί να είναι προπαρασκευαστικές επιχειρήσεις για την κύρια ώθηση ή ίσως απλώς ενισχύσεις για την αναπλήρωση κουρασμένων από τον πόλεμο μονάδες.

Η πρόκληση για τους Ουκρανούς, αφότου ξεκίνησαν την αντεπίθεσή τους στις αρχές Ιουνίου, ήταν να ανοίξουν ένα κενό στο βαθύ ρωσικό αμυντικό δίκτυο και μετά να προσπαθήσουν να διασχίσουν μια πολύ μεγαλύτερη δύναμη.

Μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, αξιωματούχοι στον Λευκό Οίκο και το Πεντάγωνο δήλωσαν την Τετάρτη ότι παρακολουθούν την αυξημένη δραστηριότητα με έντονο ενδιαφέρον και ότι οι Ουκρανοί αξιωματούχοι τούς είχαν πει ότι η νέα επιχείρηση, εάν πετύχει, θα διαρκέσει από μία έως τρεις εβδομάδες. «Αυτό είναι το μεγάλο τεστ», είπε ένας ανώτερος αξιωματούχος.

Εντός ημερών

Αξιωματούχοι της διοίκησης και αναλυτές δήλωσαν ότι μπορεί να είναι μόνο θέμα ημερών να εκτιμηθεί εάν οι επιθέσεις μπορεί να είναι επιτυχείς. «Θα είναι σαφές σύντομα εάν αυτή η επίθεση θα επιτρέψει στην Ουκρανία να αλλάξει την τρέχουσα δυναμική», δήλωσε ο Μάικλ Κόφμαν, ανώτερος συνεργάτης στο ίδρυμα Carnegie Endowment for International Peace.

Ουκρανοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν ότι οι επιθέσεις έγιναν.

Η δύναμη που αναφέρεται από το Κρεμλίνο – τρία τάγματα, περίπου 3.000 στρατιώτες – είναι σχετικά μικρή. Ενας Ρώσος αξιωματούχος που περιγράφει την επίθεση αναφέρθηκε στην εφαρμογή Telegram σε ουκρανικές «ταξιαρχίες» και σε μεταγενέστερη ανάρτηση σε «τάγματα», μια σημαντική διαφορά. Μια ταξιαρχία έχει συνήθως τρία έως πέντε τάγματα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλοι δυτικοί σύμμαχοι έχουν εκπαιδεύσει περίπου 63.000 Ουκρανούς στρατιώτες, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, και έχουν προμηθεύσει περισσότερα από 150 σύγχρονα άρματα μάχης, πολύ μεγαλύτερο αριθμό παλαιότερων αρμάτων μάχης, εκατοντάδες οχήματα μάχης πεζικού και χιλιάδες άλλα τεθωρακισμένα οχήματα.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι τα περισσότερα από τα υπόλοιπα αποθεματικά δεσμεύονται τώρα για μάχη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή