Πούτιν: Η Ρωσία θα προμηθεύσει 6 χώρες δωρεάν σιτηρά σε έξι χώρες της Αφρικής

Πούτιν: Η Ρωσία θα προμηθεύσει 6 χώρες δωρεάν σιτηρά σε έξι χώρες της Αφρικής

Προ ημερών οι Financial Times είχαν αναφερθεί σε ρωσικό σχέδιο αποστολής ενός εκατομμυρίου τόνους σιτηρών στην Τουρκία με το Κατάρ να πληρώνει το αντίτιμο

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οπρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία είναι σε θέση να αντικαταστήσει τις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών προς την Αφρική.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνόδου κορυφής με Αφρικανούς ηγέτες στην Αγία Πετρούπολη την Πέμπτη υποστήριξε ότι η Μόσχα θα είναι έτοιμη να αρχίσει να προμηθεύει δωρεάν σιτηρά σε έξι αφρικανικές χώρες εντός τριών έως τεσσάρων μηνών. Κατονόμασε τις χώρες αυτές ως Μπουρκίνα Φάσο, Ζιμπάμπουε, Μάλι, Σομαλία, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και Ερυθραία και είπε ότι θα λάβουν 25.000-50.000 τόνους η καθεμία.

Προ ημερών οι Financial Times είχαν αναφερθεί σε ρωσικό σχέδιο αποστολής ενός εκατομμυρίου τόνους σιτηρών στην Τουρκία με το Κατάρ να πληρώνει το αντίτιμο. Εν συνεχεία τα σιτηρά θα εξαχθούν από την Τουρκία στην Αφρική. Καμία από τις δυο χώρες δεν επιβεβαίωσε το δημοσίευμα. 

Το 2022, η Ρωσία εξήγαγε 11,5 εκατ. τόνους σιτηρών στην Αφρική και το πρώτο εξάμηνο φέτος σχεδόν 10 τόνους.

Η συμφωνία για τα σιτηρά, η οποία υπογράφτηκε τον Ιούλιο του 2022 στην Κωνσταντινούπολη και ανανεώθηκε δύο φορές, επέτρεψε να ξαναρχίσουν οι εξαγωγές τροφίμων της Ουκρανίας, παρά τον πόλεμο· όμως η Ρωσία άφησε να λήξει η ισχύς της την περασμένη Δευτέρα.

Σε έναν χρόνο, εξήχθησαν σχεδόν 33 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών από την Ουκρανία, κυρίως καλαμποκιού και σιταριού, γεγονός που συνέβαλε στη σταθεροποίηση των τιμών των τροφίμων σε παγκόσμια κλίμακα και απέτρεψε τον κίνδυνο ελλείψεων.

Αρνούμενη να την παρατείνει, η Μόσχα υποστήριξε πως το Κίεβο έκανε ανεπαρκείς παραδόσεις σε φτωχές χώρες και επίσης πως η Δύση εμπόδιζε τις δικές της εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και λιπασμάτων.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή