Τουρκία – Κεντρική Τράπεζα: Βλέπει πληθωρισμό 60% ως το τέλος του έτους

Τουρκία – Κεντρική Τράπεζα: Βλέπει πληθωρισμό 60% ως το τέλος του έτους

Η Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν παραχώρησε σήμερα την πρώτη συνέντευξη Τύπου ως νέα διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας.

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η νέα επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει να κάνει «σταδιακά και αποφασιστικά» βήματα με στόχο να επιβραδύνει την ανοδική πορεία των τιμών, αν και αναγνώρισε ότι ο πληθωρισμός πρόκειται να εκτιναχθεί κοντά στο 60% έως το τέλος του έτους.

Στην πρώτη της δημόσια εμφάνιση αφότου ανέλαβε τα ηνία της τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας τον περασμένο Ιούνιο, η 44χρονη Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν εξέφρασε σήμερα την εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός θα έχει εκτιναχθεί στο 58% μέχρι τον Δεκέμβριο, πολύ πιο ψηλά δηλαδή από το 22% για το οποίο έκαναν λόγο προηγούμενες προβλέψεις.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούνιο ο πληθωρισμός στην Τουρκία υπολογιζόταν επισήμως σε 38,2%.

Η Ερκάν παραχώρησε σήμερα την πρώτη δική της μεγάλη συνέντευξη Τύπου ως διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας (TCMB).

Στο πλαίσιο της εν λόγω συνέντευξης, η 44χρονη είπε ότι η κατάρρευση της τουρκικής λίρας σε συνδυασμό με την αύξηση στις τιμές των τροφίμων και τις αυξήσεις στον κατώτατο μισθό μπορεί να τροφοδοτήσουν τον πληθωρισμό.

Η τουρκική Κεντρική Τράπεζα υπερδιπλασίασε τα επιτόκια τις περασμένες εβδομάδες, από το 8,5% στο 17,5%, ωστόσο πολλοί οικονομολόγοι θεωρούν ότι αυτές οι κινήσεις δεν αρκούν.

Η ίδια η Ερκάν παραδέχθηκε επί της ουσίας ότι η εκλογική παροχολογία του 2023 επέτεινε κάποιες από τις ανισορροπίες της τουρκικής οικονομίας, οδηγώντας, μεταξύ άλλων, σε ένα έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών – ρεκόρ τους πρώτους πέντε μήνες του 2023.

Η νέα κεντρική τραπεζίτρια της Τουρκίας υπογράμμισε πάντως σήμερα ότι η Κεντρική Τράπεζα θα είναι «απολύτως ανεξάρτητη» από κυβερνητικές πιέσεις και ότι οι αποφάσεις της θα «καθοδηγούνται αποκλειστικά και μόνο από την (σ.σ. οικονομική) επιστήμη», επιχειρώντας έτσι να κατευνάσει τις ανησυχίες όσων φοβούνται πιθανές νέες οικονομικά ανορθόδοξες παρεμβάσεις από την πλευρά του γνωστού και ως εχθρού των επιτοκίων Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.  

Με πληροφορίες από FT

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή