Ψυχραιμία ζητάει ο Ισραηλινός πρόεδρος

Ψυχραιμία ζητάει ο Ισραηλινός πρόεδρος

Μήνυμα ομόνοιας από τον Ισαάκ Χέρτσογκ, ο οποίος υποσχέθηκε να «γιατρέψει τις πληγές» της δικαστικής μεταρρύθμισης

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτσογκ, υποσχέθηκε χθες να κάνει ό,τι μπορεί για να «γιατρέψει τις πληγές» που άνοιξε η δικαστική μεταρρύθμιση, την οποία προώθησε την προηγούμενη εβδομάδα η ακροδεξιά κυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου και η οποία περιορίζει σημαντικά την αυτονομία του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας. Η μεταρρύθμιση πέρασε με 64 ψήφους έναντι 0, καθώς κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν δέχθηκε να ψηφίσει και οι βουλευτές τους αρκέστηκαν στο να φωνάζουν «ντροπή», ενόσω η κυβερνώσα συμμαχία έδινε μια παράσταση για έναν ρόλο στην Κνέσετ.

Τη νύχτα μετά την ψήφιση, οι διαδηλώσεις που συνεχίζονται εδώ και τουλάχιστον έξι μήνες στη χώρα εντάθηκαν, με την αστυνομία να κάνει χρήση νερού και δακρυγόνων για να διαλύσει συγκεντρωμένους στο Τελ Αβίβ, ενώ σε άλλες πόλεις οι διαδηλωτές έκαψαν λάστιχα κραδαίνοντας σημαίες του Ισραήλ και πανό με αντικυβερνητικά συνθήματα.

«Απευθύνομαι σε όλους σας», έγραψε ο Χέρτσογκ στο facebook, ενόψει της Τισσά Μπε’Αβ, της σημαντικής στον εβραϊκό κόσμο διήμερης νηστείας και πένθους για την καταστροφή των δύο ναών της Ιερουσαλήμ. «Ακόμη κι όταν ο πόνος κορυφώνεται, πρέπει να διατηρούμε τα όρια και να μην καταφεύγουμε στη βία και σε μη αναστρέψιμες πράξεις. Πρέπει να φανταστούμε τις ζωές μας εδώ σε 40, 50, 100 χρόνια. Οι πράξεις μας μπορούν να επηρεάσουν τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας και τις γέφυρες που χτίζουμε μεταξύ μας», είπε.

Οι διαδηλωτές δηλώνουν πως θα επιστρέψουν δριμύτεροι μετά το τέλος της ιερής για τον εβραϊκό κόσμο διήμερης νηστείας Τισσά Μπε’Αβ.

Η κυβέρνηση στο δικαστήριο

Πολιτικές ομάδες και οργανισμοί έχουν ασκήσει έφεση ενάντια στον νέο νόμο, η οποία θα εξεταστεί από το Ανώτατο Δικαστήριο τον Σεπτέμβριο. Αν και οι πιθανότητες να οδηγήσει η διαδικασία αυτή σε κάποια ουσιαστική αλλαγή είναι μικρές, θα αποτελέσει μια σημαντική ευκαιρία για διαμάχη μεταξύ μελών της κυβέρνησης και μελών του δικαστικού σώματος.

Μια ανάλογη «μάχη» είναι κανονισμένη και για τις 7 Σεπτεμβρίου, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο θα εξετάσει την καταγγελία της οργάνωσης παρακολούθησης και υπεράσπισης των πολιτικών ελευθεριών Κίνημα για την Ποιοτική Διακυβέρνηση, η οποία κατήγγειλε την κυβέρνηση σχετικά με την προσπάθεια που έκανε την άνοιξη να συγκροτήσει επιτροπή που θα διορίζει δικαστές της αρεσκείας της, πράγμα που ο Νετανιάχου φιλοδοξεί να πετύχει με την επέκταση της μεταρρύθμισης μετά τις καλοκαιρινές διακοπές. Απέναντι στους καταγγέλλοντες θα σταθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιαρίβ Λεβίν, ο «αρχιτέκτονας» της διαβόητης μεταρρύθμισης.

Ο «χορός», ωστόσο, θα ανοίξει την επόμενη Πέμπτη, όπου το δικαστήριο θα εξετάσει μια έφεση κατά ενός νόμου που ο κυβερνών συνασπισμός επικύρωσε τον Μάρτιο και ο οποίος περιορίζει τους λόγους για τους οποίους το Ανώτατο Δικαστήριο θα μπορεί στο μέλλον να καθαιρεί έναν πρωθυπουργό.

Από την πλευρά τους, οι διαδηλωτές δηλώνουν πως θα επιστρέψουν δριμύτεροι μετά το τέλος της ιερής διήμερης νηστείας, που έληξε χθες με τη δύση του ηλίου και πως θα προσπαθήσουν να ασκήσουν πολιτική επιρροή με «νέα εργαλεία». Κατηγορούν τον Νετανιάχου πως προσπαθεί να καταστρέψει το δικαστικό σύστημα, το οποίο θεωρούν υπόδειγμα δημοκρατικού και κοσμικού θεσμού, με σκοπό να αποφύγει ο ίδιος τις ποινικές κυρώσεις. Υπενθυμίζεται πως ο Νετανιάχου είναι υπόδικος για υποθέσεις που αφορούν διαφθορά και δωροδοκία.

Παράλληλα, χθες το απόγευμα, ο υπερεθνικιστής υπουργός Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, επισκέφθηκε με αφορμή την Τισσά Μπε’Αβ το Ορος του Ναού, συνοδευόμενος από εκατοντάδες εθνικιστές Εβραίους, μερικοί εκ των οποίων συνελήφθησαν με την κατηγορία ότι παραβίασαν τους κανονισμούς για τους επισκέπτες. Το Ορος αποτελεί ιερό χώρο και για τους μουσουλμάνους (και για τους χριστιανούς), γεγονός που εξόργισε τους Παλαιστινίους σε μια εποχή που οι σχέσεις των δύο βρίσκονται σε δραματική κατάσταση. Λίγες ώρες αργότερα η παλαιστινιακή Χαμάς ανακοίνωσε πως εκτόξευσε ρουκέτα από την κατεχόμενη Δυτική Οχθη προς τα εδάφη του Ισραήλ ως αντίποινα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή