Ρώμη: Στο φως το «χαμένο θέατρο» του Νέρωνα – Στα θεμέλια του νέου Four Seasons

Ρώμη: Στο φως το «χαμένο θέατρο» του Νέρωνα – Στα θεμέλια του νέου Four Seasons

Αρχαιολόγοι και αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν ως «εξαιρετικά» τα ευρήματα καθώς προσφέρουν μια σπάνια ματιά σε μια ελάχιστα γνωστή περίοδο της ρωμαϊκής ιστορίας έως τον 15ο αιώνα. 

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ερείπια του Θεάτρου του Νέρωνα, ενός χώρου με αναφορές στα αρχαία ρωμαϊκά κείμενα, αλλά χαμένου έως σήμερα, ανακαλύφθηκε κάτω από τον κήπο ενός ιστορικού κτηρίου -που θα γίνει ξενοδοχείο- λίγα βήματα από το Βατικανό. 

Οι αρχαιολόγοι πραγματοποιούν ανασκαφές στον περιφραγμένο κήπο του Παλάτσο ντελά Ρόβερε (Palazzo della Rovere) από το 2020 στο πλαίσιο ανακαίνισης του γεμάτου με νωπογραφίες αναγεννησιακού κτιρίου.

Ρώμη: Στο φως το «χαμένο θέατρο» του Νέρωνα – Στα θεμέλια του νέου Four Seasons-1
Φωτ.: ΑΡ

Το Palazzo, το οποίο καταλαμβάνει ένα οικοδομικό τετράγωνο κατά μήκος της «Via della Conciliazione» που οδηγεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, αποτελεί έδρα παλαιού τάγματος ιπποτών του Βατικανού, το οποίο ενοικιάζει τον χώρο σε ένα ξενοδοχείο με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων για τους Χριστιανούς στους Αγίους Τόπους.

Ρώμη: Στο φως το «χαμένο θέατρο» του Νέρωνα – Στα θεμέλια του νέου Four Seasons-2
Φωτ.: ΑΡ

Ρώμη: Στο φως το «χαμένο θέατρο» του Νέρωνα – Στα θεμέλια του νέου Four Seasons-3
Φωτ.: ΑΡ

Ο γενικός κυβερνήτης του Τάγματος του Παναγίου Τάφου της Ιερουσαλήμ, Λεονάρντο Βισκόντι ντι Μοντρόνε, ανακοίνωσε την ανακάλυψη κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, γνωστοποιώντας πως το ξενοδοχείο που θα ενοικιάσει το κτήριο είναι το Four Seasons

Σύμφωνα με δημοσιεύματα το ξενοδοχείο αναμένεται να ανοίξει λίγο πριν το ιωβηλαίο του Βατικανού το 2025, οπότε και εκτιμάται πως θα επισκεφτούν την Αιώνια Πόλη περί τα 30 εκατομμύρια επισκέπτες και πιστοί. 

Ρώμη: Στο φως το «χαμένο θέατρο» του Νέρωνα – Στα θεμέλια του νέου Four Seasons-4
Φωτ.: ΑΡ

Μεταξύ των ευρημάτων στον αρχαιολογικό αυτό χώρο περιλαμβάνονται γυάλινα κύπελλα και κεραμικά.

Σύμφωνα με την επικεφαλής αρχαιολόγο της ανασκαφής, Μαρτσία Ντι Μέντο, μέχρι σήμερα είχαν βρεθεί μόλις επτά γυάλινα δισκοπότηρα της εποχής – ενώ τώρα εντοπίστηκαν άλλα επτά στη συγκεκριμένη περιοχή. 

Ρώμη: Στο φως το «χαμένο θέατρο» του Νέρωνα – Στα θεμέλια του νέου Four Seasons-5
Φωτ.: ΑΡ

Επιπλέον, οι αρχαιολόγοι βρήκαν μαρμάρινες στήλες και γύψο διακοσμημένο με φύλλα χρυσού, που τους οδηγεί στο συμπέρασμα πως το θέατρο του Νέρωνα που αναφέρει σε κείμενά του ο Ρωμαίος συγγραφέας και φιλόσοφος, Γάιος Πλίνιος Σεκούνδος -γνωστός ως Πλίνιος ο Πρεσβύτερος-, πράγματι τοποθετείτο στη συγκεκριμένη περιοχή, λίγα μέτρα από τον ποταμό Τίβερη. 

Ρώμη: Στο φως το «χαμένο θέατρο» του Νέρωνα – Στα θεμέλια του νέου Four Seasons-6
Φωτ.: ΑΡ

Όπως διευκρινίζουν οι αρμόδιοι, οι αρχαιότητες που μπορούν να αποσπασθούν, θα εκτεθούν σε μουσείο, ενώ τα ερείπια του θεάτρου θα καλυφθούν ξανά μετά το πέρας της αρχαιολογικής έρευνας.

Αρχαιολόγοι και αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν ως «εξαιρετικά» τα ευρήματα καθώς προσφέρουν μια σπάνια ματιά σε μια ελάχιστα γνωστή περίοδο της ρωμαϊκής ιστορίας έως τον 15ο αιώνα. 

Πηγή: Guardian 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή