Βατικανό: Εκκληση Πάπα στη Ρωσία για τα σιτηρά της Ουκρανίας

Βατικανό: Εκκληση Πάπα στη Ρωσία για τα σιτηρά της Ουκρανίας

Ο ποντίφικας ζήτησε από τη Μόσχα να ανανεώσει άμεσα τη συμφωνία

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Πάπας Φραγκίσκος κάλεσε την Κυριακή τη Ρωσία να αναβιώσει τη συμφωνία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα, μέσω της οποίας η Μόσχα είχε επιτρέψει στην Ουκρανία να εξάγει σιτηρά από τα θαλάσσια λιμάνια της παρά τον πόλεμο.

«Κάνω έκκληση στα αδέρφια μου, τις αρχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ώστε η πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας να επαναληφθεί και τα σιτηρά να μεταφερθούν με ασφάλεια», είπε ο ποντίφικας κατά τη διάρκεια του μηνύματός του.

Η συμφωνία, για την οποία είχε μεσολαβήσει η Τουρκία, δεν ανανεώθηκε στα μέσα του μηνός, όταν και εξέπνευσε ύστερα από αλλεπάλληλες παρατάσεις.

Η Ρωσία έχει επικαλεστεί διάφορους λόγους για τη μη ανανέωση της συμφωνίας, μεταξύ των οποίων ότι τα πλοία που μεταφέρουν τα σιτηρά από την Ουκρανία φέρνουν και πυρομαχικά στα ουκρανικά λιμάνια.

Την έντονη ανησυχία τους εξέφρασαν στη Ρωσία και οι αφρικανικές χώρες, κατά τη σύνοδο Ρωσίας – Αφρικής που έλαβε χώρα αυτή την εβδομάδα στην Αγία Πετρούπολη.

Παγκόσμιες Ημέρες Νεολαίας

Την Τρίτη ξεκινά στη Λισσαβώνα η 16η διοργάνωση των Παγκόσμιων Ημερών Νεολαίας (Journées mondiales de la Jeunesse –JMJ). Με τη συμμετοχή ενός εκατομμυρίου νέων και παρουσία του πάπα Φραγκίσκου, είναι η μεγαλύτερη συγκέντρωση καθολικών στον κόσμο.

Αυτό το παγκόσμιο γεγονός, που ιδρύθηκε το 1986 με πρωτοβουλία του πάπα Ιωάννη Παύλου Β’, διοργανώνεται κάθε δύο με τρία χρόνια και αρθρώνεται γύρω από εορταστικές, πολιτιστικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις (συναυλίες, συζήτηση και προσευχή, διασκέψεις, δημόσιες συζητήσεις…).

Νέοι από όλες τις ηπείρους θα συγκεντρωθούν από την 1η έως την 6η Αυγούστου στην πορτογαλική πρωτεύουσα.

Περίπου 16.000 μέλη των δυνάμεων της τάξης, της πολιτικής προστασίας και της υπηρεσίας ιατρικών έκτακτων καταστάσεων θα αναπτυχθούν για τις εκδηλώσεις αυτές και πολλοί δρόμοι,  όπως και σταθμοί του μετρό, θα κλείσουν, κάτι που αποτελεί πρόκληση γι’ αυτή την πόλη των 550.000 κατοίκων, που υποδέχεται ήδη πολλούς τουρίστες αυτή την περίοδο του καλοκαιριού.

Με κεντρικά σημεία την τελετή υποδοχής του πάπα την Πέμπτη και τον Δρόμο του Σταυρού το βράδυ της Παρασκευής, η εβδομάδα κορυφώνεται με μια αγρυπνία, υπό τον Φραγκίσκο, το βράδυ του Σαββάτου και με μια μεγάλη λειτουργία το πρωί της Κυριακής, έπειτα από μια νύχτα κάτω από τα αστέρια: ένα βαρύ πρόγραμμα για τον Αργεντινό ποντίφικα, δύο μήνες μετά τη σοβαρή εγχείρηση στην κοιλιά στην οποία υποβλήθηκε.

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT