Κεντροαφρικανική Δημοκρατία – Δημοψήφισμα: Οι εκκλήσεις για μποϊκοτάζ και η ρωσική επιρροή

Κεντροαφρικανική Δημοκρατία – Δημοψήφισμα: Οι εκκλήσεις για μποϊκοτάζ και η ρωσική επιρροή

Ο αρχηγός του κράτους κατηγορείται πλέον από τους αντιπάλους του ότι θέλει να γίνει «ισόβιος πρόεδρος» σε μια από τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου, όπου μισθοφόροι της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Wagner έχουν αναπτυχθεί από το 2018

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πολίτες της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας προσέρχονται σήμερα, Κυριακή, στις κάλπες για να ψηφίσουν σχέδιο νέου συντάγματος, το οποίο θα επιτρέψει στον πρόεδρο Φοστέν Αρσάνζ Τουαντερά να διεκδικήσει και τρίτη θητεία σε μια χώρα όπου έχουν σημειωθεί πολλά πραξικοπήματα.

Ο Τουαντερά, 66 ετών, εξελέγη το 2016 και επανεξελέγη το 2020, έπειτα από ψηφοφορία που διαταράχθηκε από ένοπλες οργανώσεις ανταρτών και αμαυρώθηκε από κατηγορίες για νοθεία.

Ο αρχηγός του κράτους κατηγορείται πλέον από τους αντιπάλους του ότι θέλει να γίνει «ισόβιος πρόεδρος» σε μια από τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου, όπου μισθοφόροι της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Wagner έχουν αναπτυχθεί από το 2018.

Τα εκλογικά κέντρα θα κλείσουν στις 20:00 ώρα Ελλάδας για τους περίπου 1,9 εκατ. ψηφοφόρους. Τα προσωρινά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν σε οκτώ ημέρες και το Συνταγματικό Δικαστήριο θα ανακοινώσει τα οριστικά αποτελέσματα στις 27 Αυγούστου, σύμφωνα με την εθνική εκλογική επιτροπή.

Εκκλήσεις για μποϊκοτάζ

Η προσέλευση ήταν πολύ μικρή κατά το άνοιγμα του εκλογικού κέντρου στο λύκειο Μπαρτελεμί Μπογκαντά, στην πρωτεύουσα Μπανγκί, όπως διαπίστωσε δημοσιογράφος του AFP.

Το σχέδιο νέου συντάγματος προβλέπει κυρίως την αύξηση της προεδρικής θητείας από πέντε σε επτά χρόνια και καταργεί το όριο των θητειών.

Καμία αξιόπιστη έρευνα της κοινής γνώμης δεν επιτρέπει να προβλεφθεί η έκβαση του δημοψηφίσματος, όμως λίγες αμφιβολίες υπάρχουν για τη νίκη του «ναι».

«Ξέρουμε ότι θα νικήσει το “ναι”, αλλά δίνουμε έμφαση στη συμμετοχή», δήλωσε στο AFP ο Εβαρίστ Νγκαμανά, αντιπρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης και εκπρόσωπος της προεδρικής πλειοψηφίας.

Τα κυριότερα κόμματα της αντιπολίτευσης και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, καθώς και ένοπλες οργανώσεις ανταρτών κάλεσαν σε αποχή από την ψηφοφορία.

Η αντιπολίτευση καταγγέλλει κυρίως τη μη ανανέωση των εκλογικών καταλόγων και την έλλειψη ανεξαρτησίας των θεσμών που είναι επιφορτισμένοι με τη διασφάλιση της ομαλότητας των αποτελεσμάτων.

«Η πλειονότητα του πληθυσμού, που αντιμετωπίζει δυσκολίες επιβίωσης σε ένα δύσκολο οικονομικό πλαίσιο και πλαίσιο ασφαλείας, έχει αναμφίβολα άλλες προτεραιότητες από το δημοψήφισμα αυτό, που δεν κινητοποιεί πολλούς πέρα από τους κύκλους της εξουσίας», εκτιμά ο Σαρλ Μπουσέλ, αναλυτής για το International Crisis Group.

Ρωσική επιρροή

Ο Τουαντερά ανακοίνωσε πως η Ρωσία και η Ρουάντα, η επιρροή των οποίων έχει αυξηθεί σημαντικά εδώ και κάποια χρόνια στην Κεντρική Αφρική, θα προσφέρουν υποστήριξη ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή της ψηφοφορίας.

Εκπρόσωπος που συνδέεται με τον όμιλο Wagner δήλωσε τον Ιούλιο ότι εκατοντάδες μαχητές της μισθοφορικής ομάδας έφτασαν στην περιοχή προκειμένου να διασφαλίσουν την αποστολή αυτή.

«Είναι μια ψηφοφορία την οποία προωθούν οι Ρώσοι και οργανώνεται με τη βοήθειά τους. Ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου και αυτός της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής προσκλήθηκαν στη Ρωσία, όπου χωρίς αμφιβολία έλαβαν οδηγίες», δήλωσε διπλωματική πηγή στο AFP.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch – HRW), αξιωματούχοι της πρεσβείας της Ρωσίας στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία επισκέφθηκαν την πρώην πρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου για παροχή συμβουλών σχετικά με την τροποποίηση του συντάγματος.

Τον Σεπτέμβριο του 2022, το Συνταγματικό Δικαστήριο είχε ακυρώσει τη δημιουργία επιτροπής που είχε επιφορτιστεί με την κατάρτιση ενός νέου συντάγματος.

Η εξουσία, στη συνέχεια, συνταξιοδότησε την πρόεδρο του Δικαστηρίου, Νταρλάν, τον Ιανουάριο του 2023.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι απείλησαν και παρενόχλησαν αντιπάλους του δημοψηφίσματος, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, και οι αρχές απαγόρευσαν διαδήλωση της αντιπολίτευσης στην πρωτεύουσα.

Εκατοντάδες μισθοφόροι της Wagner, καθώς και στρατιώτες της Ρουάντας, αναπτύχθηκαν τον Δεκέμβριο του 2020 για να υποστηρίξουν το καθεστώς της Μπανγκί εναντίον της επίθεσης, υπό την ηγεσία συμμαχίας των πιο ισχυρών οργανώσεων ανταρτών, που εντέλει απωθήθηκαν σε ζώνες της υπαίθρου.

Πηγή: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή