UNESCO: Να ενταχθεί η Βενετία στη λίστα των απειλούμενων περιοχών πολιτιστικής κληρονομιάς

UNESCO: Να ενταχθεί η Βενετία στη λίστα των απειλούμενων περιοχών πολιτιστικής κληρονομιάς

Σύμφωνα με έκθεση της Unesco, η εμβληματική πόλη του ιταλικού Βορρά κινδυνεύει με «μη αναστρέψιμη» καταστροφή λόγω υπερτουρισμού, υπερανάπτυξης και ανόδου της στάθμης της θάλασσας.

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Βενετία πρέπει να ενταχθεί στις απειλούμενες περιοχές παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, προειδοποίησε η αρμόδια υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών. 

Σύμφωνα με έκθεση της Unesco, η εμβληματική πόλη του ιταλικού Βορρά κινδυνεύει με «μη αναστρέψιμη» καταστροφή λόγω του υπερτουρισμού, της υπερανάπτυξης και της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, απότοκου της κλιματικής αλλαγής. 

Η UNESCO καλεί την ιταλική κυβέρνηση να «αντιμετωπίσει με απόλυτη αφοσίωση τα μακροπρόθεσμα προβλήματα» στη Βενετία. 

Η «Γαληνοτάτη» είναι ένα από τα 1.157 μέρη που έχουν χαρακτηριστεί τοποθεσίες Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, καθώς έχουν «εξαιρετική οικουμενική αξία» λόγω των φυσικών και πολιτιστικών θησαυρών της. 

UNESCO: Να ενταχθεί η Βενετία στη λίστα των απειλούμενων περιοχών πολιτιστικής κληρονομιάς-1
Φωτ.: Shutterstock

Η σύσταση να ενταχθεί η Βενετία στη λίστα των μνημείων της που βρίσκονται σε κίνδυνο, έγινε από την Ουνέσκο και το γνωμοδοτικό σώμα ειδικών εν όψει της 45ης συνόδου της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς του οργανισμού, η οποία έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας τον Σεπτέμβριο.

Στο προσχέδιο ψηφίσματος υποστηρίζεται πως δεν έχει σημειωθεί «σημαντική πρόοδος στην αντιμετώπιση των επίμονων και πολύπλοκων ζητημάτων που σχετίζονται ιδίως με τον μαζικό τουρισμό, τα αναπτυξιακά έργα και την κλιματική αλλαγή».

Επιπλέον, αναφέρεται πως τα προβλήματα αυτά «υποβαθμίζουν και καταστρέφουν τα κτήρια και τις αστικές περιοχές, αλλοιώνουν την πολιτιστική και κοινωνική ταυτότητα των κτηρίων και απειλούν την ακεραιότητα των πολιτιστικών, περιβαλλοντικών και τοπικών χαρακτηριστικών και αξιών του».

H έκθεση της Unesco κατηγορεί τις ιταλικές αρχές για «έλλειψη στρατηγικής πρόβλεψης» στην επίλυση των προβλημάτων, όπως ο υπερβολικός αριθμός τουριστών και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, που αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια μια από τις πιο γραφικές πόλεις της Ιταλίας. 

Από την άλλη, ένας πρώην δήμαρχος της πόλης έστρεψε τα πυρά του στον διεθνή οργανισμό χαρακτηρίζοντάς τον ως «έναν από τα πιο ακριβά και άχρηστα σώματα στην ιστορία της γης».

Όπως ανέφερε ο Μάσιμο Κακιάρι, η Ουνέσκο «κρίνει χωρίς να ξέρει και δίνει γνώμες δεξιά κι αριστερά, τις οποίες καλά θα κάνουμε να αγνοήσουμε». 

«Δεν μας δίνουν πόρους για αλλαγές, το μόνο που κάνουν είναι να κρίνουν… Λες και η Βενετία χρειάζεται την Ουνέσκο να είναι τόπος παγκόσμιας κληρονομιάς! Χρειαζόμαστε περισσότερες πράξεις και λιγότερα λόγια» πρόσθεσε ο ίδιος. 

Πηγή: BBC/CNN

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή