Ο εφιάλτης των ναρκωτικών απειλεί την Τουρκία – Από κόμβος διακίνησης… χώρα κατανάλωσης

Ο εφιάλτης των ναρκωτικών απειλεί την Τουρκία – Από κόμβος διακίνησης… χώρα κατανάλωσης

Πολλαπλάσιες σε σχέση με το παρελθόν οι ποσότητες μεθαμφεταμίνης και κοκαΐνης που κατάσχονται εντός των τουρκικών συνόρων.

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μεθαμφεταμίνη ξεχωρίζει πλέον ως ένα από τα ναρκωτικά με τη μεγαλύτερη κατανάλωση εντός των τουρκικών συνόρων. Μετά τη μαριχουάνα, είναι πια το δημοφιλέστερο ναρκωτικό στην Τουρκία, όπως σημειώνουν οι συντάκτες του newsletter Turkey recap, επικαλούμενοι σχετικές έρευνες της τουρκικής αστυνομίας που διεξήχθησαν νωρίτερα μέσα στο 2023 με βάση τις μαρτυρίες ανθρώπων που δικάζονται για υποθέσεις ναρκωτικών.

Επί σειρά δεκαετιών η Τουρκία αποτελούσε χώρα διέλευσης (transit country) για τα φορτία των ναρκωτικών που κατευθύνονταν στην Ευρώπη.

Η Τουρκία ωστόσο πια, εν έτει 2023, μετατρέπεται και η ίδια σε χώρα κατανάλωσης, όπως σημειώνουν οι συντάκτες του Turkey recap.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών («2023 Türkiye Uyuşturucu Raporu yayınlanmıştır»), οι ποσότητες μεθαμφεταμίνης (meth) που έχουν κατασχεθεί από τις τουρκικές Αρχές σχεδόν τετραπλασιάστηκαν το διάστημα μεταξύ 2020 και 2022, από 4,1 τόνους το 2020 σε 16,2 τόνους το 2022.  

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, έχουν παράλληλα αυξηθεί και οι χρήστες meth που εντάσσονται σε προγράμματα αποτοξίνωσης εντός των τουρκικών συνόρων, με το ποσοστό τους μάλιστα να ξεπερνά πια εκείνο των χρηστών ηρωίνης.

Πιο συγκεκριμένα, από όσους είχαν ενταχθεί το 2022 σε τέτοια προγράμματα το 37,8% ήταν χρήστες meth, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2021 ήταν 25,6%.

«Το 2020 η Τουρκία ανέφερε κατασχέσεις 4 τόνων μεθαμφεταμίνης, έναντι 1 τόνου που κατασχέθηκε το 2019 […] Σύμφωνα με στοιχεία από την Τουρκία, η αυξημένη χρήση και οι κατασχέσεις μεθαμφεταμίνης, μεταξύ άλλων σε υγρή μορφή, μπορεί να αποτελούν ένδειξη ότι η ουσία εισάγεται ήδη από το Αφγανιστάν…», διαβάζουμε στην «Ευρωπαϊκή Εκθεση για τα Ναρκωτικά» που έδωσε στη δημοσιότητα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας για το έτος 2022.

Η Τουρκία έχει, βέβαια, «παρελθόν» με τα ναρκωτικά. Τα πρώτα χρόνια έπειτα από τη σύσταση της σύγχρονης Τουρκικής Δημοκρατίας, τουρκικά εργοστάσια παρήγαγαν ηρωίνη εξασφαλίζοντας έτσι σημαντικά έσοδα για την τουρκική οικονομία έως τις αρχές της δεκαετίας του 1930.

Εν συνεχεία, έως και τη δεκαετία του 1960, πάνω από το 50% του νομίμως διακινούμενου παγκοσμίως οπίου παραγόταν στην Τουρκία όπου μάλιστα υπήρχε και μια επαρχία που έφερε το όνομα «όπιο»: η «Afyon» («Αφιόν») την οποία η τουρκική κυβέρνηση μετονόμασε σε «Afyonkarahisar» («Αφιόν Καραχισάρ») το 2004.

«Η Τουρκία καθίσταται μεγάλος κόμβος διακίνησης κοκαΐνης προς την Ευρώπη», γράφει ο Σινάν Σίντι στον ιστοχώρο Washington Examiner, επικαλούμενος όσα αναφέρει σχετικά το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος (UNODC).

«Το UNODC έχει αναγνωρίσει την Τουρκία ως βασική χώρα διέλευσης (major transit country) κοκαΐνης. Σε αντίθεση με πολλές άλλες χώρες που αγωνίζονται να αποτρέψουν τη μεταφορά ναρκωτικών μέσω της επικράτειάς τους, η Τουρκία φαίνεται είτε να την καλωσορίζει είτε να κάνει τα στραβά μάτια […] Η ποσότητα κοκαΐνης που κατασχέθηκε στην Τουρκία έχει επταπλασιαστεί, από 393 κιλά το 2014 σε 2,8 τόνους ρεκόρ το 2021».

Πίσω στην Τουρκία πάντως, η «αυξανόμενη επικράτηση της μεθαμφεταμίνης» απειλεί να προκαλέσει «όλεθρο στην κοινωνία», όπως αναφέρουν οι συντάκτες του Turkey recap, με το βλέμμα στραμμένο στην άνοδο της εγκληματικότητας αλλά και στη δυνητικά ακραία συμπεριφορά ορισμένων χρηστών.

Ενδεικτικά, τον περασμένο Σεπτέμβριο, ένας 26χρονος ονόματι Αλί Σ., που όπως έγινε γνωστό εκ των υστέρων έκανε επί σειρά μηνών χρήση meth, σκότωσε με μαχαίρι την 58χρονη μητέρα του στο σπίτι τους στην περιοχή Μπαγτζιλάρ της Κωνσταντινούπολης, αποκεφάλισε το σώμα της και πέταξε το κεφάλι στον δρόμο.

Για τη νεολαία στην πυκνοκατοικημένη Μπαγτζιλάρ, μια περιοχή με ήδη υψηλά ποσοστά εγκληματικότητας, η ολοένα μεγαλύτερη χρήση μεθαμφεταμίνης έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από ήδη υπάρχοντα προβλήματα.

Με πληροφορίες από Turkey recap, Washington Examiner

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή