Ανεβαίνει η τιμή του ουρανίου, μετά το πραξικόπημα στον Νίγηρα

Ανεβαίνει η τιμή του ουρανίου, μετά το πραξικόπημα στον Νίγηρα

Η γαλλική Orano ανακοίνωσε, πάντως, ότι συνεχίζει κανονικά τις δραστηριότητές της στην αφρικανική χώρα, ενώ και η ευρωπαϊκή Euratom δεν βλέπει προς το παρόν λόγους ανησυχίας καθώς οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έχουν επαρκή αποθέματα ουρανίου για ένα διάστημα τριών ετών.

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τιμή του ουρανίου αυξήθηκε μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα που σημειώθηκε στον Νίγηρα την περασμένη εβδομάδα. Αν και προς το παρόν μικρή (από τα 56,15 δολ. ανά λίβρα στα 56,25 δολ.), η εν λόγω αύξηση ενδέχεται να ενταθεί τις προσεχείς εβδομάδες.

Σημειώνεται ότι η τιμή του ουρανίου έχει διπλασιαστεί τα τελευταία τρία χρόνια, πλην όμως παραμένει σε επίπεδα πολύ πιο χαμηλά από το ανώτατο όριο των 140 δολ. στο οποίο είχε φτάσει το 2007.

Η γαλλική εταιρεία Orano, η οποία εκμεταλλεύεται ορυχεία ουρανίου στο Νίγηρα, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι δραστηριότητές της συνεχίζονται παρά το πραξικόπημα. Σχεδόν στο σύνολό τους, άλλωστε, οι εργαζόμενοι στην εταιρεία δεν είναι Γάλλοι υπήκοοι αλλά ντόπιοι.  

Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας Euratom ανακοίνωσε, από την πλευρά της, ότι δεν βλέπει άμεσο κίνδυνο για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη εάν ο Νίγηρας μειώσει τις παραδόσεις ουρανίου, καθώς οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έχουν επαρκή αποθέματα για ένα διάστημα τριών ετών.

Ο Νίγηρας, όπου σημειώθηκε στρατιωτικό πραξικόπημα την περασμένη εβδομάδα, ξεχωρίζει ως η χώρα με την έβδομη μεγαλύτερη παραγωγή ουρανίου στον κόσμο αλλά ως η χώρα που ήταν πέρυσι ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής ουρανίου για την ΕΕ.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή