Κίεβο: «Κατεβαίνει» το σφυροδρέπανο από το μνημείο Μητέρας Πατρίδας

Κίεβο: «Κατεβαίνει» το σφυροδρέπανο από το μνημείο Μητέρας Πατρίδας

Το έργο έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί εγκαίρως για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας της Ουκρανίας στις 24 Αυγούστου

51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησαν οι εργασίες στο άγαλμα της Μητέρας Πατρίδας στο Κίεβο προκειμένου να αντικατασταθεί το έμβλημα του σφυροδρέπανου με μια τρίαινα. 

Μετά την εισβολή της Μόσχας στις 24 Φεβρουαρίου, οι ηγέτες της Ουκρανίας έχουν μετατοπίσει την εκστρατεία που κάποτε επικεντρωνόταν στη διαγραφή του κομμουνιστικού παρελθόντος της σε μια εκστρατεία «απορωσοποίησης».

Το σύμβολο του σφυροδρέπανου συνδέεται στενά με τη Σοβιετική Ενωση και θεωρείται από πολλούς Ουκρανούς ως αναπαράσταση μιας σκοτεινής και καταπιεστικής εποχής. 

Η διαδικασία αυτή ξεκίνησε πριν αρκετά χρόνια ωστόσο. Το 2015, η ουκρανική βουλή ψήφισε νόμο βάση του οποίου, τα μνημεία που έχουν ανεγερθεί προς τιμήν αξιωματούχων του κομμουνιστικού καθεστώτος -μεταξύ αυτών και πολλά αγάλματα του Λένιν- πρέπει να γκρεμιστούν, ενώ πρέπει να αλλάξουν ονομασία τοποθεσίες, δρόμοι ή επιχειρήσεις τα ονόματα των οποίων παραπέμπουν στον κομμουνισμό.

Η ανέγερση του Μνημείου της Μητέρας Πατρίδας ολοκληρώθηκε το 1981 στους χώρους του Εθνικού Μουσείου Ιστορίας της Ουκρανίας κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο στο Κίεβο. Εχει ύψος 102 μέτρα και ζυγίζει σχεδόν 500 μετρικούς τόνους. Μόνο η ασπίδα έχει διαστάσεις 12 επί 8 μέτρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή