Εξαφανίστηκε ο ιβηρικός λύκος από τα βουνά της Ανδαλουσίας

Εξαφανίστηκε ο ιβηρικός λύκος από τα βουνά της Ανδαλουσίας

Από το 2020 δεν υπάρχει καμία καταγεγραμμένη παρουσία του είδους στην περιοχή, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι λύκοι, που εδώ και αιώνες γυρνούσαν ελεύθεροι στα βουνά της Ανδαλουσίας της νότιας Ισπανίας, αποτελούν και επισήμως εξαφανισμένο είδος.

Τα τελευταία 20 χρόνια, η τοπική κυβέρνηση κάνει κάθε χρόνο «απογραφή» του πληθυσμού των λύκων σε ολόκληρη την περιφέρειά της με σκοπό να επιτηρεί την κατάσταση και να προλαβαίνει πιθανές διενέξεις με τους κατοίκους των μικρών χωριών που ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Ωστόσο, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος της ανδαλουσιανής ημιαυτόνομης κυβέρνησης, «από το 2020, δεν έχουμε καμία καταγεγραμμένη παρουσία λύκου στην Ανδαλουσία». Μέχρι το 2010, υπολογιζόταν πως υπήρχαν έξι έως οκτώ αγέλες στην περιοχή, κυρίως στην αχανή οροσειρά της Σιέρα Μορένα, δηλαδή περίπου 56 λύκοι συνολικά.

Η Ισπανία έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό λύκων στην Ευρώπη. Στα μέσα του 19ου αιώνα υπήρχαν περίπου 9.000 λύκοι κατανεμημένοι σε όλη τη χώρα. Μια πολιτική εξόντωσης, ωστόσο, που «έτρεξε» τη δεκαετία του ’70 αποδεκάτισε τον πληθυσμό αφήνοντας μόλις μερικές εκατοντάδες.

Παρά το γεγονός ότι τo είδος κηρύχθηκε ως εξαφανισμένο μόλις τώρα, οι ειδικοί λένε ότι δεν έχει υπάρξει καμία ένδειξη λύκου στην Ανδαλουσία τουλάχιστον από το 2013, και πιθανώς καμία νέα γέννα από το 2003.

«Αυτά είναι άσχημα νέα και μας δίνουν μια δυσοίωνη πρόβλεψη για τις λίγες υπάρχουσες αγέλες λύκων στη νότια Ισπανία, οι οποίες απειλούνται μέσω της φυσικής απομόνωσης από τους λύκους της υπόλοιπης χώρας, από την απώλεια των φυσικών τους καταφυγίων, και από το παράνομο κυνήγι», δήλωσε στον βρετανικό Guardian ο Λούις Σουάρες, συντονιστής του Παγκόσμιου Ταμείου για την Αγρια Ζωή στην Ισπανία.

«Η θλιβερή απώλεια των λύκων της Ανδαλουσίας σχετίζεται άμεσα με την έλλειψη πολιτικής πρωτοβουλίας εκ μέρους της περιφερειακής κυβέρνησης ώστε να υιοθετηθούν μέτρα προστασίας», πρόσθεσε ο Σουάρες.

«Είναι ακατανόητο το γεγονός ότι, παρά την κατάσταση που επικρατεί εδώ και δεκαετίες, ο λύκος δεν έχει καταχωριστεί ως είδος που κινδυνεύει με εξαφάνιση και δεν έχει υπάρξει κανένα σχέδιο ανάκαμψης», υπογράμμισε.

Αν είχε χαρακτηριστεί είδος υπό εξαφάνιση, η κυβέρνηση της Ανδαλουσίας θα ήταν νομικά υποχρεωμένη να λάβει μέτρα για την προστασία του τοπικού πληθυσμού των λύκων.

Ο Σουάρες εξήγησε ότι για χρόνια η κυβέρνηση είχε παραλύσει υπό τον φόβο μιας αντιπαράθεσης με το κυνηγετικό λόμπι και τους κτηνοτρόφους, και είχε περιοριστεί σε παρακολούθηση και καταγραφή του πληθυσμού των λύκων, μέχρι που έφτασε να καταγράφει «μηδέν».

«Τώρα έχει την ευθύνη να σηκώσει τα μανίκια και να πιάσει δουλειά ώστε να εγγυηθεί την επιστροφή αυτού του είδους στα νότια βουνά το συντομότερο δυνατόν», είπε. «Δεν υπάρχει χρόνος για δικαιολογίες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT