Το βαρύτερο ζώο που έχει καταγράφει είναι μια φάλαινα ηλικίας 39 εκατομμυρίων ετών

Το βαρύτερο ζώο που έχει καταγράφει είναι μια φάλαινα ηλικίας 39 εκατομμυρίων ετών

Οι εκτιμήσεις για το βάρος της, με βάση τον μερικό σκελετό που έχει βρεθεί, συναγωνίζονται εκείνες της γαλάζιας φάλαινας, που θεωρούνταν προηγουμένως το βαρύτερο ζώο που υπήρξε ποτέ

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eνα προϊστορικό είδος φάλαινας που ανακαλύφθηκε πρόσφατα και φέρει την ονομασία Perucetus colossus. φαίνεται ότι είναι το βαρύτερο, αλλά και ένα από τα μεγαλύτερα ζώα που έχουν καταγραφεί, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Nature». 

Το σκελετικό υλικό που βρέθηκε στο νότιο Περού, αποτελείται από 13 σπονδύλους, τέσσερις πλευρές και ένα οστό ισχίου, ενώ εκτιμάται ότι έχει ηλικία περίπου 39 εκατομμυρίων ετών. Οι μελετητές υπολόγισαν ότι είχε μήκος περίπου 20 μέτρα και σωματική μάζα μεταξύ 85 και 340 τόνων. Πιθανότατα ζούσε κοντά στην ακτή.

Οι εκτιμήσεις για το βάρος της, με βάση τον μερικό σκελετό που έχει βρεθεί, συναγωνίζονται εκείνες της γαλάζιας φάλαινας, που θεωρούνταν προηγουμένως το βαρύτερο ζώο που υπήρξε ποτέ. Υπολογίζεται ότι η μάζα του σκελετού θα ήταν δύο με τρεις φορές μεγαλύτερη από μιας γαλάζιας φάλαινας μήκους 25 μέτρων.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η τάση προς τον γιγαντισμό στα θαλάσσια θηλαστικά μπορεί να είχε αρχίσει νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως. Φαίνεται ότι τα κητώδη είχαν φτάσει στο μέγιστο της σωματικής τους μάζας περίπου 30 εκατομμύρια χρόνια πριν από την προηγούμενη παραδοχή.

Σημειώνεται ότι το αρχείο απολιθωμάτων των κητωδών (υποκατηγορία των θηλαστικών που περιλαμβάνει τα δελφίνια, τις φάλαινες και τις φώκιες) έχει μεγάλη σημασία για την τεκμηρίωση της εξελικτικής ιστορίας των θηλαστικών, όταν ορισμένα χερσαία ζώα επέστρεφαν στον ωκεανό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT