ΗΠΑ: GSK κατά Pfizer για το εμβόλιο του συγκυτιακού ιού (RSV)

ΗΠΑ: GSK κατά Pfizer για το εμβόλιο του συγκυτιακού ιού (RSV)

Υποστηρίζει πως το εμβόλιο της αμερικανικής εταιρείας παραβιάζει τα δικαιώματα ευρεσιτεχνίας στο εμβόλιό της

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο βρετανικός φαρμακευτικός κολοσσός GSK προσέφυγε την Τετάρτη κατά της Pfizer στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Ντελαγουέρ, υποστηρίζοντας πως το εμβόλιο της αμερικανικής εταιρείας για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), παραβιάζει τα δικαιώματα ευρεσιτεχνίας στο εμβόλιό της, Arexvy.

Η GSK ανέφερε πως το εμβόλιο της Pfizer, Abrysvo, παραβιάζει τέσσερα από τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας της, σε σχέση με το αντιγόνο που χρησιμοποιούν τα εμβόλιά της, προκειμένου να καταπολεμήσουν την αναπνευστική ασθένεια.

Από την πλευρά της η Pfizer ανέφερε πως «είναι σίγουρη για τη θέση της για την πνευματική ιδιοκτησία» και πως θα «υπερασπιστεί σθεναρά» το δικαίωμά της να παρουσιάσει το Abrysvo στους ασθενείς.

Τα δύο εμβόλια εγκρίθηκαν από τον οργανισμό τροφίμων και φαρμάκων των ΗΠΑ, τον FDA, το Μάιο για χρήση από ενήλικες άνω των 60 ετών. Είναι τα πρώτα εμβόλια που εγκρίνονται για την πρόληψη του RSV, που προκαλεί περίπου 14.000 θανάτους σε ενήλικες ηλικίας 65 ετών και πάνω στις ΗΠΑ κάθε χρόνο, σύμφωνα με κυβερνητικούς υπολογισμούς.

Η Pfizer και η GSK ανταγωνίζονται για την αξιοποίηση της αγοράς εμβολίων για τον RSV, που μπορεί να ξεπεράσει τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030, σύμφωνα με αναλυτές. Τα εμβόλια αποτελούν μέρος της στρατηγικής των δύο εταιριών για την αντικατάσταση παλαιών φαρμάκων που θα αντιμετωπίσουν φθηνότερο ανταγωνισμό από γενόσημα φάρμακα.

Εκπρόσωπος της GSK ανέφερε πως η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας είναι «η βάση της ικανότητας των εταιριών που βασίζονται στην έρευνα για να οδηγήσουν την καινοτομία» και πως η αγωγή δεν αναμένεται να επηρεάσει την ικανότητα της GSK να λανσάρει το Arexvy.

Η GSK ανέφερε στην αγωγή πως η Pfizer άρχισε να εργάζεται στο πρόγραμμά της για τον RSV από το 2013, τουλάχιστον επτά χρόνια μετά την GSK.

Ανέφερε επίσης πως η Pfizer ήξερε ότι η τεχνολογία της GSK ήταν πατενταρισμένη τουλάχιστον από το 2019, όταν άρχισε να αμφισβητεί την εγκυρότητα των ευρωπαϊκών εκδόσεων των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT