Η Ρωσία αναζητά στρατιώτες… στο Καζακστάν

Η Ρωσία αναζητά στρατιώτες… στο Καζακστάν

Υπόσχεται έκτακτη καταβολή 5.300 δολαρίων σε όσους Καζακστανούς καταταγούν στον ρωσικό στρατό.

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαφημίσεις που προσφέρουν άμεση καταβολή ποσού άνω των 5.000 δολαρίων σε όσους καταταγούν στον ρωσικό στρατό άρχισαν να εμφανίζονται στις οθόνες Καζακστανών χρηστών του Διαδικτύου εν μέσω κλιμάκωσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Το Καζακστάν, πρώην σοβιετική δημοκρατία που συνορεύει με τη Ρωσία, φιλοξενεί πάνω από 3 εκατομμύρια Ρώσους. Η κυβέρνηση της Αστάνα, ωστόσο, δεν στηρίζει αυτό που η Μόσχα χαρακτηρίζει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία και καλεί σε ειρήνευση.

Οι διαφημίσεις, τις οποίες είδε το πρακτορείο Reuters, δείχνουν σημαίες της Ρωσίας και του Καζακστάν και ένα σύνθημα που τους καλεί σε συνένωση δυνάμεων. Υπόσχονται έκτακτη καταβολή 495.000 ρωσικών ρουβλίων (5.300 δολαρίων) σε αυτούς που θα υπογράψουν συμβόλαιο με τον ρωσικό στρατό, μαζί με μισθό τουλάχιστον 190.000 ρουβλίων (2.000 δολαρίων) και επιπλέον προνόμια που δεν αποκαλύπτονται.

Οι διαφημίσεις οδηγούν σε ιστοσελίδα που προσφέρει στους εν δυνάμει νεοσύλλεκτους την δυνατότητα να καταταγούν στον ρωσικό στρατό στη Σαχαλίνη της ρωσικής Άπω Ανατολή. 

Ωστόσο, η συμμετοχή σε στρατιωτικές συγκρούσεις στο εξωτερικό έναντι αμοιβής είναι παράνομη με βάση τη νομοθεσία του Καζακστάν. 

Κάτοικοι άλλων πρώην σοβιετικών κρατών της Κεντρικής Ασίας δήλωσαν στο Reuters ότι ορισμένοι συμπατριώτες τους έχουν καταταγεί είτε στον ρωσικό στρατό είτε σε ρωσικές ιδιωτικές οργανώσεις μισθοφόρων, όπως η Wagner, αλλά η στρατολόγηση τις περισσότερες φορές έγινε στη Ρωσία όπου εργάζονται εκατομμύρια Ουζμπέκοι, Τατζίκοι και Κιργίζιοι μετανάστες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή